"Украйна плати първия транш за доставки на газ. Днес по сметката на Газпром постъпиха 786 милиона долара. Приветстваме началото на погасяването на дълга на Украйна и отлагаме режима за предплата за 9 юни", каза Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Според Милер въвеждането на режима на предплата ще зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ в обем 2,237 млрд. долара, част от който бе платена днес, както и от напредъка в плащанията за доставките за април и май.

"Заплащането за май трябва да стане до 9 юни", каза Милер.

Руското Министерство на енергетиката също потвърди получаването на парите.
Така Украйна ще трябва до 9 юни да изплати оставащите си задължения от 1,451 милиарда долара и да съгласува график за плащането на доставения й в периода април-май природен газ, предаде РИА Новости, цитирайки пресслужбата на министерството.

"Нафтогаз Украйна" съобщи, че е изпратила до "Газпром" проект за допълнително споразумение за промени в частите цени, обеми и условия на доставките на газ.

Според украинската компания това предложение "ще позволи да се уредят всички спорни въпроси по вноса на руски газ", се посочва в комюникето на Нафтогаз.

"Нафтогаз" допълва, че плащайки на 30 май 786,3 милиона долара за доставките от "Газпром" за февруари и март, са заплатили "пълната сметка за доставки на природен газ за Украйна за първото тримесечие на 2014 година при цена от 268,5 долара за 1000 кубични метра", уточнява Ройтерс.

Цена между 350 и 390 долара за 1000 кубични метра руски газ, доставян на Украйна, би била справедлива, изчисли преди дни еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

Украйна и "Нафтогаз" сега имат достатъчно средства, за да се разплатят с "Газпром", смята Йотингер.

Днес в Брюксел трябва да продължат тристранните преговори ЕС-Украйна-Русия за решаване на газовия проблем.