Това съобщи днес заместник генералният директор на компанията „Газпром експорт” Сергей Челпанов, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Ще има заявка за изплащането на 8-9 млрд. кубически метра газ по договорите на принципа take or pay (вземи или плати). Това са договорни задължения и те трябва да се изпълняват”, коментира Челпанов.
По-рано медиите съобщиха, че европейските потребители водят преговори с „Газпром” за отмяна на таксите по договорите на принципа „вземи или плати”.
Чистата печалба на руския газов гигант "Газпром" през първите шест месеца на 2008 година са намалели с 49,8 процента заради увеличени разходи, свързани с текущата дейност на компанията, контролирана от руската държава, предаде междувременно Франс прес, на която се позова БТА. За посочения период до края на юни чистата печалба на " Газпром" възлиза на 305,8 милиарда рубли (7,1 милиарда евро) спрямо 609 милиарда рубли (14,1 милиарда евро) за същия период на миналата година. Спадът се дължи най-вече на намалените продажби на газ в Русия и на рафинирани продукти.
Империята "Газпром", изградена на основата на структури от времето на Съветския съюз, контролира една четвърт от световните резерви от природен газ, отбелязва АФП. Компанията допринася за 8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия и осигурява една четвърт от европейското потребление на газ.