Служители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се очакваше да се срещнат с премиера Андонис Самарас и встъпващия в длъжност финансов министър Василис Рапанос след формирането на новото гръцко правтелство миналата седмица. Посещението на тройката бе отложено с няколко дни, заяви служител на ЕС, който пожела да остане анонимен.

Нова дата ще бъде обявена в предстоящите дни, каза той. Гръцката държавна телевизия НЕТ съобщи, че тройката инспектори ще пристигне в началото на следващия месец, което е след срещата на високо равнище в Брюксел на 28 и 29 юни, съобщава днес в. "Катимерини" в електронното си издание. Това ще отложи отпускането на следващия транш от заема за Атина, който се очакваше през юни и е в размер 5 милиарда евро, отбелязва "Катимерини".

Гръцкият премиер Андонис Самарас, който претърпя операция на окото в събота, няма да отиде и в Брюксел на срещата на върха на 28 и 29 юни, съобщи гръцки правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. Новоназначеният министър на финансите Василис Рапанос също няма да присъства, след като в петък бе хоспитализиран преди да положи клетва. Той се оплаква от гадене, остри коремни болки и виене на свят и също остава в болница. 

На срещата Гърция ще бъде представлявана от външния министър Димитрис Аврамопулос и от досегашния финансов министър Георгиос Заниас. Ще присъстват и двама заместник-министри, допълва Асошиейтед прес.
На срещата на върха Атина ще се опита да смекчи условията на международния финансов спасителен план, посочва Ройтерс.

Самарас, който претърпя успешна операция на ретината, ще бъде изписан в понеделник. "Нарежданията на лекарите са да не пътува и да остане у дома за няколко дни", каза говорителят. От болницата съобщиха, че състоянието на премиера е "добро и се подобрява".

Според програмата на новата управляваща коалиция, която вчера получи агенция Ройтерс, правителството ще настоява за данъчни намаления, допълнителна помощ за бедните и безработните, замразяване на съкращенията в държавния сектор и повече време за намаляване на бюджетния дефицит. Тази програма вероятно ще срещне силна съпротива от държавите от еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Гърция е нарушила споразумението с ЕС и МВФ, като е наела близо 70 000 чиновници за периода 2010 – 2011 г., показва доклад, публикуван от списание "Вима". Левоцентристкият седмичник цитира един първи вътрешен доклад в този смисъл на постоянната мисия на Тройката (ЕС, ЕБЦ и МВФ), както и втори, направен от временния министър на финансите Георгиос Заниас. "Докато правителството (ръководено от ПАСОК) прокарваше закони за намаляване на броя на чиновниците, то едновременно вкарваше други през прозореца", цитира изданието неназован член на Тройката. Той добавя, че още 12 000 души са били наети в местни служби, докато официално са били прилагани мерки за икономии чрез сливане на общини.

Докладът, който Заниас ще предаде на определения за негов наследник след изборите на 17 юни Василис Рапанос разкрива, че официално продължава да има 692 000 чиновници, т.е. няма промяна, докато 53 000 са се пенсионирали през 2010 г. Рапанос, който постъпи по спешност в болница, още не е положил клетва. И докато през 2011 г. са били освободени 40 000 души, нетното съкращаване е едва 24 000, пише "Вима". С първия меморандум, сключен в замяна на масирана финансова помощ, Гърция се ангажира да замества в този период едва един на всеки пет чиновници.