Това съобщават гръцките и световните медии, цитирани от БТА. Това е поредна протестна акция след общонационалната стачка, организирана от двете синдикални централи по-рано този месец.

Предишната 24-часова стачка беше на 5 март. Дни преди нея германското списание "Фокус" помести на корицата си колаж, на който известната антична статуя на Венера Милоска показва среден пръст под заглавие "Мошениците на европейското семейство". Публикацията предизвика гнева на гръцките политици и доведе до призиви за бойкот на германските стоки в Гърция.

По-рано гърците стачкуваха на 24 февруари.

При днешната стачка напълно ще бъде блокиран железопътният, морският и въздушният транспорт в страната. В стачката ще участват работещите в министерствата, осигурителните каси, болниците, училищата, данъчните служби и митниците. Държавните болници ще обслужват само спешни случаи. Проблеми ще има и в графика на полетите на авиокомпанията, тъй като в стачката ще се включат и авиодиспечерите.

Съдебните служители също ще протестират. 24-часова стачка са обявили и работещите в частния сектор, екипажите на корабите и докерите. Стачкуват също и работещите в Националната електрическа компания в телекома, в пощите и ВиК службите. За 24 часа страната ще остане в информационно затъмнение заради участите в стачката и на работещите в медии.

За днес двата синдиката са насрочили протестен митинг, който ще премине под лозунга "Ние няма да платим кризата", след който ще има шествие до парламента. Отделен митинг за днес е планирал и комунистическият синдикат. Вечерта пък ще се състои митинг, организиран от синдикалния съюз на полицейските служители.