Двата основни профсъюза - Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конференация на труда (ГСЕЕ), призоваха членовете си да спрат работа от 12 ч. до края на работното време. Те апелираха към останалите синдикални организации да се включат в стачните действия, като призива им беше последван от авиодиспечерите, служителите в градския транспорт, учителите в среднообразователните институции и медиите.

Въздушният транспорт на всички гръцки летища ще бъде парализиран от 12 до 16 ч. местно и българско време заради участието на авиодиспечерите в протеста. В столицата Атина автбусите, травмаите и тролейбусите остават в депата в продължение на 24 часа. Открита остава възможността към стачката да се присъединят и работещите в метрото, железопътния и морския транспорт.

Подкрепяният от Гръцката комунистическа партия синдикат ПАМЕ също организира 24-часова стачка днес. През целия ден ще стачкуват и държавните електронни медии, сред които националната информационна агенция АНА-МПА и държавната телевизия ЕРТ. Останалите медии ще се присъединят към протеста, като спрат работа за два часа - от 10 до 12 ч.

Трите профсъюза организират тази сутрин и демонстрации пред сградата на парламента на централния площад "Синтагма", където по това време със спешна процедура ще се гласува оспорваният законопроект за прилагане на суровите мерки за затягане на коланите. Обявеният пакет нови мерки включва замразяване на пенсиите, орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки.

В същото време гръцкият премиер Георгиос Папандреу заминава днес на ключово посещение в Берлин, в рамките на което ще обсъди гръцката финансова криза с германския канцлер Ангела Меркел, съобщават световните агенции. Дни преди визитата медиите писаха, че Папандреу може да поиска финансова помощ от икономически силния си европейски партньор, за да се справи с огромния държавен дълг от 300 млрд. евро и да успее да намали бюджетния си дефицит от 12,7 до 8,7 процента от БВП до края на годината.

Тази вероятност обаче беше опровергана и от двете страни. Меркел заяви, че подкрепя усилията на Гърция да се справи с кризата, но не планира отпускането на финансова помощ. Гръцкият премиер от своя страна подчерта в изявление за ДПА, че Атина ще иска от Берлин само политическа подкрепа, но "нито цент от парите на германските данъкоплатци".

Визитата съвпада и с размяната на остри нападки по повод кризата между двете страни, която прерасна в открита медийна война. Медиите в Германия, където спестовността и пестеливото харчене са национални добродетели, открито възнегодуваха срещу идеята германските данъкоплатци да спасяват друга страна, докарана до тежка криза заради "безразсъдна финансова политика". Преди дни германското списание "Фокус" дори помести на корицата си колаж, на който известната антична статуя на Венера Милоска показва среден пръст под заглавие "Мошениците на европейското семейство". Публикацията предизвика гнева на гръцките политици и доведе до призиви за бойкот на германските стоки в Гърция.

Във връзка с обявената 24-часова стачка в Гърция, временно се променя организацията на движение на международните влакове между България и Гърция през днешния ден, съобщиха от пресслужбата на БДЖ. По тази причина днес не се движеха двата сутрешни международни влака между София и Солун. Двата следобедни международни влака също няма да се движат. Заради стачката през вчерашния ден международният влак "Румъния" от Букурещ за Солун, през София, пътуваше само до Кулата. Тази сутрин същият влак, който пътува по обратното направление /от Солун за Букурещ/, замина за Букурещ от Централна гара София, вместо по обичайното си разписание от гарата в Солун. "Български държавни железници" ЕАД ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция, съобщават от превозвача.