Митническите служители в Гърция започват от днес нова, тридневна стачка, съобщава гръцкият информационен сайт Ин нюз. Очаква се стачката да създаде сериозни проблеми при снабдяването на пазара с горива, предаде БТА.

Митничарите протестират срещу обявеното от правителството намаляване на надбавките и премиите на държавните служители в рамките на плана за преодоляване на бюджетната криза.

Предишната стачка на митничарите срещу намалявене на доходите им бе на 4 и 5 февруари.  Според изчисленията  митничарите, както и данъчните служители и служителите в министерството на финансите ще загубят от 123 до 2 263 евро от доходите си през 2010 г., съобщават гръцките медии, цитирани от "Фокус".

Със същите мотиви почти цялата следваща седмица - от днес до петък - ще стачкуват и служителите в различните служби и структури на министерството на финансите.

В петък, на 19 февруари, отново ще стачкуват и таксиметровите шофьори.
На 24 февруари страната ще бъде парализирана от 24-часова обща стачка, в която ще участват двата основни синдиката - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Предишната голяма национална стачка в Гърция бе проведена на 10 февруари. Както тогава и сега тя бе срещу  плановете на социалистическото правителство за замразяване на заплатите, намаляване на бонусите, които се получават в допълнение към базовата заплата и наемане на по-малко служители. Профсъюзите в Гърция са категорични, че данъчната реформа, която е част от подкрепяния от ЕС план за укрепване на гръцките финанси, ще навреди най-силно на бедните.