От тази вечер в Гърция през граничния пункт при Кулата ще може да се влиза само през деня, информират от Гранична полиция.

Съобщението от българска страна е изпратено, след като гръцките гранични власти са информирали колегите си, че от от 21 до 5 часа сутринта ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до сутринта.

Ограничението ще продължи до 17 ноември.

Товарните автомобили ще преминават без промяна, както досега.

По-рано бе съобщено от гръцка страна, че се въвеждат ограничения при преминаването през ГКПП "Промахон". От 21 до 5 часа през пункта ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани.

Мярката се налага заради усложнената обстановка около COVID-19, съобщават от "Гранична полиция".

В края на октомври Гърция обяви, че спира да приема чужденци през ГКПП-то в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. Сега на практика увеличава часовия интервал.

Причина за промяната са новите противоепидемични мерки в окръзите Серес и Солун, които са в сила от днес. Те забраняват излизането навън от 21:00 до 05:00 часа. Изключенията са за придвижване до/от работното място или в работно време; придвижване до/от училище; по здравни причини; за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато не е възможно своевременното им изпращане и получаване; еднократно придвижван до мястото на постоянно местоживеене; посещение на публична административна служба, в случаите, когато не е възможно обслужване по електронен път или по телефона, само при спешни случаи и след предварително договорена среща и получено писмено потвърждение от съответната администрация.

Пътуващите трябва да знаят, че в Гърция масово се налагат глоби за неспазване на карантината.

За неспазване на мерките на гражданите се налага индивидуална глоба в размер на 150 евро за всяко нарушение. На фирмите и юридическите лица, които осъществяват дейност, а попадат в списъка на дейности, които са временно преустановени, се налага административна глоба в размер на 5 000 евро. Отделно на управителите на фирмите нарушители се налага административна глоба в размер на 3000 евро.

Цялата гръцка полиция е мобилизирана по контрол на въведените противоепидемични мерки. "Който не спазва предписанията на здравните власти копае гроб", заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Ограничителните мерки включват и временно спиране на пътуванията в чужбина със самолет и влак за граждани от двата окръга Солун и Серес.

Градският транспорт ще работи с намален капацитет за осигуряване на придвижването на работещите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg.