В Гърция въвеждат задължителен предмет "Пътна безопасност" в началното и средно училище. Идеята на министерството на образованието е подрастващите да бъдат обучени да спазват правилата за движение.

Тежките пътни произшествия в Гърция са с 50% повече от средните за страните от Европейския съюз. Една трета от загиналите са млади хора, сочи статистика. Не са достатъчни само тежките глоби и присъди, необходимо е възпитание на децата от малки за спазване на правилата на пътя, коментират специалисти, предаде БНР.

Министерството на образованието въвежда като задължителен предмет "Пътна безопасност", съобщи заместник-министър София Захараки.

Уроците ще са в рамките на определения брой часове за всеки клас. Програмата е съгласувана със специалисти от Института за безопасно движение, педагози и пътни полицаи.

Много често причините за тежки пътни произшествия са деца, които карат велосипеди и модерните сега тротинетки, казват от пътна полиция. Специалисти констатират, че децата или не знаят правилата, или просто не ги спазват.