Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки на най-големия си магнит за туристи - античния Акропол, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Специалните посещения ще бъдат в извънработно време и ще струват 5000 евро.

Мярката е част от преразглеждане на политиката за продажба на билети за гръцките археологически обекти и музеи и ще бъде приложена и за други културни забележителности от април 2025 г.

Представител на гръцкото министерство на културата отбелязва, че новата услуга на Акропола ще бъде в сила за максимум четири групи от по петима души. Цената от 5000 евро важи за цяла група, въпреки че тези, които са готови да заплатят цялата сума, ще могат да влизат и индивидуално.

Николета Дивари-Валаку, ръководител на отдела за културни ресурси в министерството, посочи, че приходите от новата такса ще бъдат вложени в културни проекти.

"Решихме да изпълним (мярката), защото има търсене, хората питат за това", каза тя пред АП. "Няма да навреди на археологическите останки, а напротив - ще допринесе за по-добрата им реклама".

Посещенията със сертифицирани туристически водачи ще бъдат с продължителност два часа преди и след работното време на античната забележителност.

Акрополът и мраморните паметници около него, включително храмът Партенон, се извисяват в небето над Атина от 2500 години и са най-посещаваната забележителност в Гърция. Над 3 милиона души са посетили Акропола само през 2022 г. След като бяха регистрирани около 23 000 посетители дневно, гръцкото министерство на културата реши през септември да въведе мерки като определяне на максимален брой посетители дневно от 2024 г.

Министерството въведе и нова политика на цените на билетите, която ще влезе в сила от април 2025 г. Тя ще включва повишаване на цените за вход с 50 процента. Обикновените билети за посещение на Акропола ще скочат от 20 на 30 евро, но месечно ще има два дни с безплатен вход.