Гърция има военен флот и е изпратила към всички страни посланието, че ще има последствия, ако Турция изпрати сондажния кораб "Явуз" край гръцкия остров Кастелоризо, заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Катрунгалос пред радиопрограмата на "Прото тема", цитиран от телевизия Скай.

"Изпратили сме навсякъде нужните сигнали, че никой не трябва да си помисля да дойде в нашите води. И ви уверявам, че тези послания са чути, защото никой не е толкова луд, че да иска "горещ епизод" в Егейско море", каза Катрунгалос.

Днес сондажният кораб "Явуз" отплава с официална дестинация Източното Средиземноморие, според турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Очаква се той да започне сондажи източно от Кипър, в сектор, който е концесиониран за проучвания от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Съществуват обаче опасения, че ако Анкара реши да повиши напрежението, може да изпрати "Явуз" между Кипър и Кастелоризо, като по този начин оспори пряко влиянието, което може да има гръцкият остров Кастелоризо при определянето на границите на изключителните икономически зони в региона.

Сондажи край Кипър вече извършва турският сондажен кораб "Фатих", което предизвика остра реакция от Кипър и Гърция, а министрите на външните работи на ЕС поискаха от Европейската комисия да предложи мерки срещу Турция. 

Напрежението се покачва и заради твърдения в турската преса, че Турция се готви да подпише споразумение с Либия и да обяви собствена изключителна икономическа зона. 

"Докато от една страна вторият сондажен кораб се готви да замине за Средиземно море, от друга страна Анкара се готви да обяви собствена изключителна икономическа зона или да подпише споразумение с Либия за такава зона. Това поне казва политическата реторика. Двете страни са се съгласили по принцип, че желаят подобно споразумение и затова преговорите с Либия се водят без прекъсване", пишат турските медии. 

Гръцката телевизия Скай отбелязва, че споразумение за изключителната икономическа зона между двете страни ще бъде във вреда на гръцките права в района, защото би се отнасяло до разграничаване в зона, за която претендира Атина. 

Правителството на националното съгласие в Триполи, с което преговаря Анкара, контролира западната част на страната, докато Либийската национална армия на Халифа Хафтар - източната, откъдето оказва силен военен натиск с цел да овладее цялата страна. Твърди се, че Хафтар не е настроен приятелски към Турция.

Преди месец правителството в Триполи представи в пристанището на града турски бронирани машини, доставени въпреки оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН през 2011 г.

Същевременно платформа, която следи движението на военни самолети, е установила, че турски разузнавателни самолети са започнали полети край бреговете на Либия. На картата се забелязва самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (АУАКС) Боинг Е-767, съобщават световните медии