Британската министърка на вътрешните работи Сюела Брейвърман се е оттеглила от поста, съобщи днес в. "Гардиън".

Изданието се позова на източници, според които напускането на Брейвърман е било по искане на новия финансов министър Джереми Хънт, който пое контрола върху икономическия отговор на правителството след промяната в плановете на министър-председателката Лиз Тръс за данъчните съкращения.

Има предположения, че бившият транспортен министър Грант Шапс ще замени Брейвърман, допълва БТА.

Министър-председателската канцелария отрече Брейвърман да е била уволнена, но не отговори на запитвания за разяснение за естеството на нейното напускане, посочва вестникът.

Брейвърман беше отявлен критик на направената от Тръс промяна в плановете за данъците, което предполага, че според нея министър-председателката е станала жертва на "преврат" по-рано този месец. Ако бъде потвърдена, оставката на Брейвърман ще бъде нов тежък удар върху властта на Тръс, след като министър-председателката беше принудена да уволни предишния си финансов министър Куази Куартенг и да се откаже от икономическата си стратегия, за да избегне сриване на пазарите, отбелязва "Гардиън".

Мотивите за оставката 

Сюела Брейвърман е посочила в писмото си с оставката, че това е заради лична грешка от нейна страна, в резултат на което е нарушила министерските правила за сигурност, като е изпратила официален документ от личния си мейл.

"Допуснах грешка, поемам отговорността си и подавам оставка", се каза в писмото, цитирано от БНР.

По-надолу в писмото обаче се казва: "Очевидно е, че преживяваме бурно време. Загрижена съм за посоката, в която върви това правителство".

И още: "Не само, че нарушихме ключови обещания към гласоподавателите, но съм сериозно загрижена за намеренията на това правителство да изпълни поетите ангажименти в манифеста на партията като намаляване на цялостната миграция и спиране на нелегалната миграция, особено с малки лодки през Ламанша".

Оставката на Брейвърман определено е лоша новина за Тръс, която преди няколко дни уволни финансовия си министър Куази Куартенг.

Новият министър на вътрешните работи ще бъде Грант Шапс, който е привърженик на Риши Сунак. Както заявиха политическите наблюдатели, да се наложи смята на двама от най-ключовите министри в рамките на около 40 дни не е добър атестат за едно правителство.