Това предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес, на които се позова БТА. Девет от тях били задържани за това, че разпънали от мост огромен транспарант, 25 на 10 на метра, на който бил написан следният лозунг: "Опасност. Унищожение на климата отпред". Други петима активисти също се опитали да разпънат транспарант от мост, но били арестувани.
Днес в Питсбърг, САЩ, ще се проведе третата среща на върха на Г-20, която е посветена на пътищата за излизане от световната финансова криза. Ръководителите на 20-те най-големи икономики на планетата ще се изправят пред предизвикателството да покажат на света, че те са си взели поуки от икономическата и финансовата криза в период, когато се очертава краят на рецесията.
В дневния ред на Г-20 са включени също така теми като оценка на положението на световната икономика и дали е целесъобразно да се съкращават антикризисните програми, възможностите за реформи в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, въпроси, свързани с енергетиката, климатичните промени, помощта за бедните страни. Очаква се да бъде обсъдена и Хартата за устойчиво развитие, която бе предложена от германското правителство. 
Лидерите на Г-20 може да се споразумеят за увеличаване на дела на развиващите се страни в капитала на Международния валутен фонд от 43 на 50 процента, заявил един от делегатите на форума, цитиран в руския "Ведомости" по "Уолстрийт джърнъл". Служител от МВФ потвърдил пред московското издание, че въпросът ще бъде разгледан. Това ще осигури равномерно разпределяне на гласовете между страните участнички във фонда. Развиващите се държави и най-вече Китай разглеждат нарастването на дела им в МВФ като инструмент, чрез който да увеличат влиянието си, коментира западен аналитик, цитиран във "Ведомости".
"Капитализмът не може да продължава както досега, но се кани да направи точно това." По този начин - с военна прямота, достойна за похвали, Никола Саркози обобщи онова, което смята да заяви пред Г-20, пише парижкият "Либерасион" за вчерашно изявление на френския президент пред журналисти. При все това "Питсбърг забравя истинските въпроси" и на форума няма да бъде обсъдена реформата на пазарите, прогнозира вестникът в друг материал. Световните финанси могат да спят спокойно - на преговорната маса на Г-20 няма нищо, което да смути утрешните спекулации.
Естествено е ясно още отсега, че в заключителното комюнике ще се говори за регулиране на бонусите на банкерите и засилване на фондовете, коментира "Либерасион". Безпокойството във връзка със ситуацията в света е подсилено от факта, че днес изглежда твърде трудно да се прилагат рецептите, използвани в миналото за излизане от дълговия капан - опрощаване, инфлация, повишаване на данъците, изтъква друг френски вестник - "Монд".
Лидерите на най-развитите индустриални държави успешно управляваха финансовата криза. Днес обаче се налага да демонстрират същата енергия, като разработят стратегии за излизане от нея, пише всекидневникът. Според "Монд" за целта те трябва спешно - още на форума на Г-20, да се захванат с "твърде удобни премълчавания" проблем около публичните дългове.