Нова вълна от мигранти на гръцко-турската граница по река Еврос (Марица) очаква европейската гранична служба Фронтекс в скоро време, когато Турция вдигне ограниченията, свързани с коронавируса. Това пише германският вестник "Велт", цитиран от електронното издание на гръцкия "Та неа" и БТА.

Прогнозата се съдържа във вътрешен поверителен доклад на ситуационния център на Фронтекс, изготвен на 5 май, т.е. няколко дни след сериозен инцидент със стрелба от турска страна срещу германски служители на Фронтекс в района на Еврос.

В текста на доклада, публикуван от "Велт", се казва:

"Турция: Ограниченията заради COVID-19 бяха постепенно вдигнати в повечето окръзи, които граничат с Егейско море, но все още не са вдигнати в окръзите Чанаккале (на Дарданелите), Истанбул и Измир. Когато бъде възстановена свободата на движение в тези райони, можем да очакваме масово придвижване на мигранти в посока на гръцко-турската граница".

В доклада на Фронтекс се казва още, че са изпратени допълнително 262 полицаи от други райони на Гърция към Еврос. Предупреждава се, че "предвиденото изпращане на още 400 полицаи в района на Еврос, обявено от гръцките власти в началото на 2020 г., е отложено заради кризата с коронавируса."

В публикацията се припомня масовото струпване на хиляди мигранти на границата с Гърция от турска страна в края на февруари и началото на март. Впоследствие обаче с началото на кризата с новия коронавирус Турция беше принудена да изтегли мигрантите обратно във вътрешността на страната.

Какво се случи по границата

Два инцидента със стрелба са регистрирани късно в четвъртък в граничния район Еврос на гръцко-турската граница, съобщи на 1 май в. "Катимерини".

При първия инцидент, станал в 22,20 ч. предната вечер, две лодки на турската гранична полиция, плаващи по река Еврос, са произвели изстрели във въздуха, а на гръцка територия е паднала сигнална ракета.

Вторият инцидент е станал малко след полунощ, когато пътниците в една от турските лодки също са стреляли във въздуха.

"Катимерини" отбелязва, че нито една от лодките не е била с включени навигационни светлини.

Пандемията ограничи мигрантския поток

На 6 май Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази задоволство от намаляването на броя на мигрантите по гръцките острови и призова Атина да действа също така бързо да интегрира бежанците, за да се бори срещу коронавируса, предаде АФП.

Комисариатът отбеляза, че броят на искащите убежище, пристигнали на петте егейски острова в Гърция, е намалял за първи път от януари 2019 г.

Броят им през април е 38 291, докато през февруари е отбелязал пик с 42 052 души. Намаляването им се обяснява предимно с рязкото намаляване на мигрантските потоци от съседна Турция и изпращането на мигранти в "уязвимо положение" в континентална Гърция, каза представителят на комисариата в Гърция Филип Леклерк.

Броят на мигрантите намаля поради ограниченията, наложени върху движението в Турция с цел да се намали разпространението на коронавируса, както и на засилването на гръцките патрули по границата с Турция, отбелязва АФП.

На петте егейски острова обаче остават около 33 200 души, които още живеят в тежки условия в пренаселените лагери с общ капацитет до 5400 души, и много малка част живеят в други жилища, по данни на комисариата.

Строгите мерки против разпространението на коронавируса в Гърция постепенно се отменят, но тези, които са наложени в мигрантските лагери, остават в сила до 10 май, съобщи министърът за миграцията.