Френският премиер Жан Кастекс заяви, че е връчил оставката си на президента Еманюел Макрон.

"Току-що подадох оставката си", заяви Кастекс след едночасов разговор с президента, преизбран на 24 април за втори мандат. Макрон се надява да запази мнозинството си във френския парламент след парламентарните избори, насрочени за 12 и 19 юни.

Френската телевизия Бе Еф Ем добавя, че Макрон е благодарил на Кастекс за свършената работа и постигнатите резултати, заявявайки, че през последните две години досегашният френски премиер "действаше с плам и ангажираност, служейки на Франция".

Веднага след това президентът избра Елизабет Борн за премиер на Франция. Това е първата жена, ръководител на френското правителство от 30 години насам, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство.

"Президентът на Републиката номинира госпожа Елизабет Борн за премиер и я натоварва със задачата да състави правителство", се казва в съобщение на президентството.

Досега Франция е имала само една жена за премиер. Това беше Едит Кресон, заемала поста от 1991 г. до 1992 г. при президента социалист Франсоа Митеран.

Борн досега беше министърка на социалните въпроси, а преди това бе министър на екологичния преход и на транспорта. Миналия месец изданието "Политико" написа, че изборът на премиер между впрочем ще се гледа под лупа във Франция, а също и в цяла Европа. Защото този премиер може да бъде приемник на Макрон след края на петгодишния му мандат

Елизабет Борн е смятана от властите за лоялна и доказала се по време на мандата на правителството. Освен предимството, че е жена (74% от французите подкрепят назначаването на жена за премиер), тя принадлежи към лявото крило в движението на Макрон - нещо, което ще е очевидно предимство на предстоящите избори, отбелязва АФП.