Френските полицаи заплашиха да нарушат работата на летищата по време на Олимпийските игри в Париж, ако исканията им за бонуси и достойни условия на труд не бъдат изпълнени, съобщи днес полицията, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. 

Столицата на Франция очаква да посрещне близо 20 милиона туристи по време на най-голямото в света спортно събитие, което ще се проведе това лято.

Служителите на реда провеждат демонстрации във френската столица и на други места, като настояват за отговор от министерството на вътрешните работи на искането им за "олимпийски бонус" в размер на 2000 евро и гаранции, че ще бъдат одобрени "социални мерки", по-специално във връзка с това кой ще гледа децата им през лятото.

"Ще породим страх (ако исканията ни не бъдат изпълнени)", заяви пред Ройтерс Шафия Бутара, административен секретар на полицейския профсъюз "Алианс", докато дузина полицаи протестираха пред кметството на Париж.

"Ще има по-твърди действия. Ще блокираме летища, като служителите ще отделят не три, а 25 минути за проверка на паспортите. Тогава ще видите, че шефът на летище Париж ще вдигне телефона и ще се обади на правителството".

Миналата седмица полицаи дефилираха с открити автобуси през Париж, за да призоват властите да ускорят преговорите за условията на труд и заплащането по време на Олимпийските игри от 26 юли до 11 август.

Около 30 000 полицаи и войници ще бъдат мобилизирани за охрана на церемонията по откриването на 26 юли, когато се очаква около 500 000 души да наблюдават как спортистите и делегациите плават по река Сена.

"Министерството трябва да разбере, че ние сме 13 профсъюза", заяви пред Ройтерс Микаел Винар, ръководител на профсъюза на полицаите криминалисти. "Ние служим на държавата. Искаме Олимпиадата да бъде успешна, но властите не искат да чуят нашите искания."