Френски месари поискаха полицейска защита след серия от нападения, зад които се смята, че стоят вегански организации.

Около 18 хил. месари призоваха вътрешния министър Жерар Колон да вземе спешни мерки. Те се оплакват, че са обект на постоянни "физически, вербални и морални" атаки от страна на вегани.

"Разчитаме на вашите услуги, както и на подкрепата на цялото правителство, за да бъде спрян възможно най-бързо физическият, словесен и морален тормоз, на който сме подложени. Осемнадесет хиляди представители на нашия бизнес се притесняват от последствията от прекомерното внимание, което медиите обръщат на веганството. Шокирани сме, че част от населението иска да наложи на преобладаващото мнозинство начина си на живот и дори идеологията се", се посочва в писмото до вътрешния министър Жерар Колон, подписано от Жан-Франсоа Гиар, президент на Съюза на месарите, колбасарите и готвачите.

В писмото се посочват няколко случая през последните месеци, при които вегани са извършили вандалски актове. Преди дни вегани нападнаха ресторант в Лил, което е четвъртият подобен случай за няколко седмици. През април в Северна Франция няколко месари пък бяха нападнати и залети с фалшива кръв.