Това означава, че средно на ден са били депортирани по 25 роми, предаде агенция ЕФЕ, цитирана от "Фокус". По някои оценки обаче  близо две трети от депортираните роми  са се върнали обратно във Франция, пише "Фигаро", цитиран от БТА.

До края на месец август Франция планира да върне в Румъния и България около 700 роми, които според френските власти, „доброволно” напускат страната. Властите дават по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете, за да склонят ромите да се приберат по родните си места, отбелязва още ЕФЕ.

Група от 130 румънски роми, репатрирани от Франция в Румъния, днес отпътува със самолет от парижкото летище "Роаси" за румънския град Тимишоара, предаде агенция Франс прес. Вчера Франция репартира в Румъния 86 роми. По официална информация днес трябваше да бъдат репатрирани 130 румънски роми. Източник от летището в Париж е съобщил за АФП, че е преброил най-малко 129 заминаващи роми, като е допуснал, че цялата група е може би от 139 души.

Три автобуса, превозващи десетки роми - мъже, жени и деца, ескортирани от полиция, пристигнаха тази сутрин на летище "Роаси". Ромите не можаха да направят никакви изявления пред журналисти. Повечето от тях бяха със закрити лица.

Другата седмица се очаква депортирането и на три групи българските роми, стана ясно вчера.

Политиката на френските власти по отношение на ромите създава лош имидж на Франция, то е в разрез с френската традиция на спазване на правата на човека, заяви румънският държавен секретар, отговарящ за ромите, пред френския вестник „Паризиен”.  Той посочва, че е получил със сигнали за дискриминиране на ромите във Франция. Например, собственици на магазини във Франция, не допускат ромите вътре.

Ватикана също се присъедини към критиките срещу Франция срещу продължаващото втори ден масовото експулсиране на роми, предаде АФП.
„Никои не може да обобщава и да гони цяла група от хора”, каза Агостино Марчето, секретар на комисията на Ватикана за грижа за мигрантите и скитащите се хора. „Масовото експулсиране на роми е против европейските норми”, подчерта той. Отговорността за престъпленията е „индивидуална, а не колективна”, допълни духовникът.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мавлют Чавушоглу също изрази безпокойство за положението на ромите в Европа.
"Неотдавнашните развития в няколко европейски държави, най-наскоро разрушаванията на ромски катуни във Франция и експулсиранията на роми от Франция и Германия, със сигурност не са правилните мерки за подобряване положението на това уязвимо малцинство. Напротив, има вероятност те да доведат до нарастване на расистките и ксенофобски настроения в Европа",  каза Мавлют, предаде БТА. Преди ден и от ЕК остро реагираха на действията на Франция.

Независимо от критиките обаче френските власти заявиха, че ще продължат да репатрират от страната намиращи се незаконно на нейна територия роми, в рамките на обявеното от президента Никола Саркози засилване на мерките за обществена сигурноставени към страната през последните дни от ЕК.
„При това ние спазваме нормите на ЕС в тази област и следим за това, нашите действия да не стават посегателство върху свободата на придвижване на гражданите на ЕС”, заяви френският вътрешен министър Брис Ортфьо, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той призова ЕК да мобилизира усилията си за изпълнение на програмата за „ефективна интеграция” и реадаптация на ромските общности в страните, в които живеят те.