Около 250 коли и каравани блокираха моста за пет часа вчера и предизвикаха петкилометрови задръствания в уикенда, , съобщиха Би Би Си и Гласът на Америка, на които се позова БТА.

Над 40 незаконни лагера бяха премахнати през изминалата седмица. Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо каза, че източноевропейски роми, нарушили законите, ще бъдат депортирани с чартърни самолети. Президентът Никола Саркози нарече лагерите източник на незаконен трафик и проституция и каза, че техните обитатели използват децата си като просяци.

Блокадата на моста "Акитен" е първият голям протест на роми и чергари във Франция, откакто правителството обяви затягане на политиката срещу тях.

Правозащитни организации окачествиха тази политика като расистка и заявиха, че тя не прави разлика между стотиците хиляди традиционно номадски френски граждани и ромите, имигрирали от България и Румъния, мнозина от които са влезли нелегално във Франция, отбелязва Гласът на Америка.

Около 700 души трябва да бъдат "върнати в родината им" Румъния или България, съобщи преди дни френският вътрешен министър Брис Ортфьо след събарянето на 40-те незоконни ромски лагери в страната.
В края на юли Ортфьо съобщи, че половината от незаконните ромски лагери, които са общо около 300, ще бъдат разрушени за три месеца. Ромите, "извършили посегателства срещу имуществото и измами" ще бъдат експулсирани "почти незабавно".

Тези мерки са част от  политиката на сигурност, обявена от Никола Саркози. В свое изявление преди време той свърза имиграцията с престъпността. Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 г. близо 10 000 роми бяха експулсирани в Румъния България, но две трети от тях са се завърнали.