Това заяви по БНР говорителят на френското министерство на външните работи Бернар Валеро. По думите му, екстрадирането на български и румънски роми, нарушили законите във Франция, е в съзвучие с европейското право и цели да прекрати експлоатацията им от мафиотски мрежи. Валеро посочи, че ситуациацията е подобна в Германия, Италия, Белгия и Испания. Франция иска “пълна мобилизация“ на Европейския съюз за решение на хуманитарния проблем, допълни говорителят на френското външно ведомство.

Също днес вицепрезидентът на френската правозащитна организация „Лига за човешки права” Малик Селямкур се обяви против депортацията на български и румънски роми от Франция.С решението си да депортира роми от български и румънски произход, френското правителство поставя под съмнение договорите за присъединяване на България и Румъния към ЕС, заяви Малик Селямкур по БНР. Според него това е особено скандално решение, защото то не е насочено към решаването на проблема. На прицел се взимат най-беззащитните хора, защото няма да се евакуират кои да е незаконни гета, а точно онези, в които живеят български и румънски роми. По този начин не се признава европейското гражданство на българите и румънците. Освен това им беше забранено свободно да работят във Франция, както това може да прави един поляк или унгарец, допълни Селямкур.

Напрежението във Франция възникна след нападение на роми над полицейски участък, предизвикано от убийство на младеж от малцинствата. Това накара френският президент Никола Саркози да обяви, че ромските гета ще бъдат разтурени, а самите бежанци, които са предимно от български и румънски произход ще бъдат депортирани.

Председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп също защити нашите роми, но подчерта, че ако някои от тях са извършили престъпления трябва да си понесът последствията. Европа набляга за спазването на правата на човека, затова има директиви, както от ЕС, така и от Съвета на Европа, и се следи за тяхното спазване, допълни Еюп. Някои неща не могат да се пренесат от общоевропейската сцена към националната сцена. Например пътуващи роми – чергари - в България няма такива, но има в Европа. Когато нарушават обществения ред и обществото не може вече да търпи това, естествено е, че ще ги върнат в тяхната си страна, категоричен бе Кемал Еюп. Всеки, който престъпва законите, получава санкция. Въпросът е, че става дума само за ромите в момента.