Франция ще премахне визовите ограничения за марокански граждани, обяви по време на посещение в Мароко френската министърка на външните работи Катрин Колона, цитирана от Ройтерс.

Агенцията определя съобщението като знак за затопляне на отношенията между северноафриканската страна и нейния някогашен колониален господар след повече от една година напрежение.

"Предприехме мерки с нашите марокански партньори, за да възстановим (нашите) консулски връзки", каза френската външна министърка след среща вчера в Рабат с мароканския си колега Насер Бурита.

Миналата година Франция ограничи броя на визите, които издава за граждани на Мароко и още две свои бивши колонии в Северна Африка - Алжир и Тунис, припомня БТА. Причината бе отказът на тези три държави да приемат обратно свои граждани, живеещи незаконно във Франция. Това решение бе взето под натиска на общественото мнение да предприеме мерки за ограничаване на нелегалната имиграция, отбелязва Ройтерс.

Засега не е ясно дали Рабат е обещал нещо на Париж в замяна на премахването на визовите ограничения. Мароканският външен министър каза лаконично, че това е едностранно френско решение за отменяне на друго едностранно френско решение.

Франция по принцип има по-добри отношения с Мароко, отколкото с неговия източен съсед Алжир, който получи независимост през 1962 г. след кървав конфликт. Двустранните отношения обаче се влошиха през лятото на миналата година, когато медии съобщиха, че телефонът на френския президент Еманюел Макрон е в списъка на хората, потенциално следени от мароканското разузнаване с шпионския софтуер "Пегас", припомня Ройтерс. Рабат отрече да шпионира Макрон и изобщо да притежава въпросната програма, разработена от израелската компания "НСО груп" (NSO Group).

Решението на Франция да премахне визовите ограничения за мароканци бе взето два дни след като националните отбори на двете страни се срещнаха във втория полуфинал от Световното първенство по футбол в Катар. Франция победи Мароко с 2:0, а мачът хвърли светлина върху широките връзки между двете страни и наличието на много хора с двойно гражданство, отбелязва Ройтерс.