Франция изпраща военен кораб в Източното Средиземноморие, за да окаже медицинска помощ на нуждаещите се палестинци, съобщи днес канцеларията на президента Еманюел Макрон, цитирана от ДПА и БТА.

До няколко дни в Египет се очаква да пристигне хеликоптероносач от френските военноморски сили. В същото време в началото на новата седмица е предвидено за региона да замине още един самолет, натоварен с медицинско оборудване и хуманитарна помощ.

Париж също така изрази желание да приеме болни и ранени палестински деца от ивицата Газа, нуждаещи се от спешно медицинско лечение, което да им бъде осигурено във френски болници.

Досега само сравнителен малък брой ранени успяха да напуснат блокираната ивица Газа.

В петък Египетският Червен полумесец съобщи, че над 70 души, включително група деца, ще бъдат лекувани в Обединените арабски емирства, които предложиха да приемат до 1000 деца от ивицата Газа за медицинско лечение.

Вчера Макрон проведе телефонен разговор с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Според Елисейския дворец те са се съгласили, че е нужно грижите за ранените в Газа и доставката на хуманитарна помощ да бъдат по-добре съгласувани.

Необходимо е и към палестинския анклав да бъдат пропускани повече камиони, заяви френското президентство.