Франция повиши до най-висока степен предупреждението за терористична заплаха, съобщи днес министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен пред новинарската телевизия Те Еф1, потвърждавайки появили се по-рано информации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След нападението с нож в Арас, в северната част на страната, при което беше убит учител, а двама души бяха тежко ранени, Франция е приведена в състояние на "извънредна тревога" на фона на опасенията от ескалация на конфликта между Израел и "Хамас", казаха от тази вечер канцеларията на френската министър-председателка Елизабет Борн пред АФП.

Борн "реши да повиши степента на тревога по скалата на "Вигипират" до извънредна", съобщи канцеларията ѝ след среща по сигурността в Елисейския дворец с президента Еманюел Макрон.

Най-високата степен на тревога може да бъде въведена непосредствено след нападение или ако идентифицирана и неидентифицирана терористична група влезе в действие.

Междувременно броят на френските граждани, убити при атаката на "Хамас" срещу Израел, се увеличи до 15. Това съобщи френската външна министърка Катрин Колона пред телевизия "Франс 5", предаде ТАСС.

"Трябва да ви информирам, че 15 наши граждани загубиха живота си в Израел", каза Колона и добави: "Те бяха убити от терористи". По думите на министърката няколко френски граждани все още са в неизвестност, като "някои от тях може да са станали заложници".

Франция започна евакуация на своите граждани, които искат да напуснат Израел. Първият самолет с евакуирани французи се приземи в Париж вчера. Медии съобщиха също за планирани за днес и утре полети.