Франция реагира остро на изказване на Доналд Тръмп за атентатите в Париж през 2015 година. Американският президент посочи нападенията като основание в защита на правото за носене на оръжие.

Тръмп каза по време на среща с Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, че трагедията на от ноември 2015 г. в Париж е можело бъде предотвратена, ако във Франция има по-либерални закони за носене на оръжия.

Според Тръмп, ако в публиката в зала "Батаклан" е имало хора с пистолети, трагедията нямаше да се случи.

"Хората бяха брутално убити от групичка терористи с оръжия. Те не бързаха, а застрелваха хората един по един. "Бум! Ела тук - бум! Ела тук - бум!... Ако един служител или поне един клиент е бил въоръжен, или ако един от присъстващите в тази зала е бил там с оръжие... терористите щяха да избягат, или да бъдат ликвидирани", заяви Доналд Тръмп.

Французите се засегнаха и от начина, по който милиардерът имитира терористите. Френското външно министерство в изявление настоява да се зачита паметта на жертвите.

Бившият премиер Манюел Валс написа в Туитър": "Неприлично и некомпетентно." Според кмета на Париж Ан Идалго изказването на Тръмп е "презрително и недостойно". Засега няма коментар от президента Еманюел Макрон.