Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори днес пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до траен мир между Израел и палестинците, и настоя, че присъединяването на Украйна към ЕС е от европейски геостратегически интерес.

"В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на невинни цивилни хора разтърсва всички, това се случва едновременно с огромните промени в природата и технологиите, посочи Фон дер Лайен. Мащабът на днешните събития изисква да мислим и да действаме стратегически", добави тя.

Украйна

Фон дер Лайен заяви по повод пътуването си в събота до Киев, че украинците желаят да се присъединят към ЕС, защото имат доверие в Европа. Тя заяви, че според украинската стрнана Русия се е провалила в стратегическите си цели с нахлуването в Украйна.

Украйна напредва решимо по пътя си към ЕС. Русия искаше да изтрие украинската национална идентичност, но с войната я подсили. Русия искаше да отслаби НАТО, но алиансът се разширява с още две държави и повишава разходите. Руската армия изгуби половината от оборудването си и над 100 хиляди млади войници, наемниците се обърнаха срещу ръководителите си, видяхме какво се случва със страшния доскоро Руски черноморски флот, обобщи председателят на ЕК.

Войната е стратегически провал за Кремъл, но това не означава автоматично победа за Украйна, посочи Фон дер Лайен.

Тя предложи да се преследват три цели - да продължи работата за справедлив и траен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се осигурят военни способности за дългосрочна сигурност, за да може днес Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново руско нападение; Украйна да се присъедини към ЕС, защото това е от европейски геостратегически интерес.

Близък изток

Няма оправдание за действията на "Хамас" от 7 октомври, заяви Фон дер Лайен. Изправени сме пред моралното изискване да бъдем изцяло съпричастни с Израел, страната има правото на самозащита в рамките на международното законодателство, добави тя. Подкрепата за Израел е важна, както е важна и за цивилните в Газа, каза председателят на ЕК.

"Хамас" очевидно използва заложници и цивилни като жив щит, това е истинско зло. Имаме отговорността да направим всичко възможно да бъдат защитени цивилните от "Хамас", добави Фон дер Лайен. Тя настоя за възможно най-точно прицелени удари срещу палестинските терористи.

По нейните думи трябва на всяка цена да се предотврати регионален конфликт. Тя отбеляза, че решението е в две държави така, както бъде договорено между двете страни. Според нея е необходимо в района да бъдат разположени мироопазващи сили под егидата на ООН.

Това предполага "Хамас" да не управлява Газа, а да има единна палестинска държава с едно ръководство; не може израелските сили за сигурност да присъстват дългосрочно в Газа; Газа е съществена част от бъдещата държава на палестинците; не следва да се предприема насилствено изселване на палестинци от Газа; не трябва да има трайна блокада на Газа - тази политика не сработи, посочи Фон дер Лайен. По нейните думи това, че днес 70 на сто от младите палестинци са без работа, само увеличава радикализацията, предаде БТА.

Китай

Трябва да разберем Китай правилно, китайската комунистическа партия ясно работи за системна промяна в международния ред, където Китай е в центъра, заяви председателят на ЕК. Трябва да продължим взаимодействието с Китай, за да ограничим възможно най-много подкрепата на Пекин за Москва в Украйна, настоя Фон дер Лайен.

Китай и ЕС имат общ интерес от стабилност в Близкия изток, затова китайското влияние над Иран и "Хамас" трябва да се използва за предотвратяване на задълбочаването на конфликта, призова тя.

Борел: Трябва да избегнем прехвърлянето на конфликта в Близкия изток към Европа; нуждаем се от сътрудничество с Китай

 

Трябва да избегнем на всяка цена прехвърлянето на конфликта в Близкия изток към Европа, призова днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той говори при откриването на годишната конференция на посланиците на ЕС по света в Брюксел.

Борел засегна в словото си подкрепата за Украйна, отношенията с Китай и държавите от Африка, дейността на ООН. Той настоя посланиците да работят със съзнанието, че ЕС защитава международния ред, основан на Устава на ООН.

Борел посочи, че светът днес е разделен не само по отношение на отбранителните способности и мащаба на икономиката, но и в начина на мислене, подходите и възприятието на действителността. Когато Китай се отвори към света през 70-те години на миналия век, имаше икономика, равна на един процент от БВП на САЩ, а днес китайската икономика е 80 пъти по-силна. Това ще се отрази на нашето бъдеще, отбеляза той. По неговите думи няма единодушно виждане в света какъв е изходът от днешните кризи. По света се различават мненията за това какви са ценностите и интересите, добави върховният представител.

Съветът за сигурност на ООН не е в състояние да постигне решения, Общото събрание превъзмогва ветото в Съвета за сигурност, но приема незадължителни решения, които не се прилагат. Резолюциите на Съвета за сигурност също не се прилагат, отбеляза Борел.

Близък изток

Според Борел последните събития в Близкия изток се дължат на общ политически и морален провал заради липсата на желание проблемът между Израел и палестинците да се реши. Той посочи, че въпреки европейската подкрепа за решение на основата на две държави, липсва план за постигането на това намерение. Според него днес проблемът между Израел и палестинците не е нито верски, нито етнически, а между хора, които имат правото да съществуват на едно и също място и трябва да споделят живота си.

Той добави, че в последните години броят на израелските заселници по Западния бряг на река Йордан се е увеличил от 270 хиляди до 700 хиляди. Борел изрази опасение, че конфликтът отново може да се пренесе на основата на религията и призова да се направи всичко възможно това да се предотврати. Не може да има успешна военна операция без политическа стратегия, заяви той. По неговите думи Израел следва да се придържа към международните правила в отговора си на нападението на "Хамас" от 7 октомври.

Борел припомни стари оценки, че с прекомерния си отговор на провокациите на "Хамас" в годините Израел е успявал да изгуби международната подкрепа за правото си на самоотбрана. Днес не е по-различно, обобщи върховният представител.

Той настоя, че ЕС има морално и политическо право не само да предоставя хуманитарна помощ, а и да участва в търсенето на трайно решение. Най-добрите приятели на Израел трябва да предупредят страната да не действа със сляпа ярост, призова Борел.

Според него последните събития трябва да се използват като възможност за постигане на мир. Няма военно решение на този конфликт, заяви той и призова ЕС да избегне на всяка цена прехвърлянето на конфликта в Европа.

Украйна

Ако Украйна загуби войната, губим и ние. Трябва да запазим единодушието си за помощта за украинците. ЕС допринася с повече помощ за Украйна от САЩ, посочи Борел. Той отчете, че украинското контранастъпление срещу руското нашествие среща трудности и настоя, че със запазването на военната и икономическата помощ за Киев, както и с осигуряването на път на Украйна към ЕС, страната ще може да продължи борбата.

Русия търпи значителни загуби, но може да се възстанови и е готова да жертва още хора, без да мисли за цената на човешкия живот. Както (руския президент Владимир) Путин, Сталин също мислеше, че с количество може да се преодолее качеството, сякаш човешкият живот не струва нищо, посочи той.

Китай

Нямаме намерение да пречим на растежа на Китай или да се превръщаме в стратегически съперници, отбеляза Борел. Има области, в които си съперничим, защото работим по различни обществено-политически системи. Това не ни прави врагове, настоя той. Борел нарече в словото си Китай "съперник и много важен партньор", от когото ЕС има нужда.

Пекин трябва да разбере, че ще бъде трудно да запази достъпа си до европейския пазар, докато европейските дружества са изправени пред все повече пречки в Китай. Имаме нужда от Китай и трябва да увеличим сътрудничеството. Не очакваме Китай да приеме нашето виждане за Украйна, но бихме искали Пекин да разговаря повече с украинските представители и да убеди Русия да се изтегли, обобщи Борел.