Изправена пред рязко увеличаване на броя на пристигащите от Русия, от полунощ днес (21:00 ч. по Гринуич) Финландия ще затвори границите си за руски граждани с европейски туристически визи, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Обявената от Москва "частична мобилизация" за войната в Украйна, довела до рязко увеличение на броя на пристигащите от Русия, "значително повлия" за взимане на това решение, заяви министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто. Незаконните референдуми в Източна Украйна и предполагаемият саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море "засилиха безпокойството", добави той.

По този начин скандинавската страна се присъединява де факто към решението, взето в началото на септември от Полша и трите балтийски страни (Естония, Латвия, Литва) - членки на Европейския съюз с обща граница с Русия.

Мярката беше обсъждана във Финландия още преди указа на Владимир Путин за мобилизация поради значителния брой посещения на руски туристи през лятото, което предизвика полемика в северната страна.

От 1 септември Финландия намали броя на визите, включително за туристически цели, издавани на руски граждани, до една десета от обичайния - стъпка, разглеждана като проява на солидарност с Украйна. По-рано външният министър изрази особени притеснения от руския "туристически маршрут" през летището на Хелзинки. Руснаците влизаха в съседна Финландия, за да летят оттам за други европейски държави, като начин за заобикаляне на наложената след началото на войната забрана за полети от Русия.

Руските граждани все още могат да влизат във Финландия по семейни причини, с цел обучение или работа. Изключение се прави и за руски дисиденти.

Решението "цели да спре руския туризъм към Финландия и свързаното с него транзитно преминаване през страната", заяви на пресконференция Хависто.

Хелзинки призна, че решението може да доведе до увеличаване на молбите за убежище и опитите за нелегално преминаване на границата.

Междувременно Финландската служба за сигурност и разузнаване (СУПО) излезе с доклад, в който заявява, че бъдещото членство на Финландия в НАТО ще направи скандинавската страна по-интересна мишена, както за руското разузнаване и операции за оказване на влияние, а по този начин Москва може да се опита да получи и информация, свързана с НАТО, заяви днес Финландската служба за сигурност и разузнаване (СУПО), предаде Асошиейтед прес.

Русия използва киберпространството и други разузнавателни методи, включително чужденци, живеещи в Русия, тъй като й е трудно да извършва разузнавателни операции с руски агенти на Запад, заяви финландската служба в своя доклад за националната сигурност.

"Основният подход за събиране на разузнавателна информация, традиционно прилаган от руските служби, е разузнаване чрез агенти под дипломатическо прикритие", заяви службата. "Това стана значително по-трудно, след като Русия започна своята агресивна война в Украйна, тъй като много руски дипломати бяха изгонени от западните държави", се казва в доклада.

Според финландската агенция руските специални служби все по-често се насочват към чужденци, които дълготрайно пребивават в страната и я посещават за по-кратко. Руснаците, работещи на Запад, също могат да станат обект на разузнавателни операции, когато се връщат в родината си.

Увеличава се и заплахата от руски корпоративен шпионаж, тъй като санкциите срещу Русия налагат Москва да започне високотехнологично производство, което да замени вноса, заяви финландската служба и добави, че "това поставя специален акцент върху сигурността на данните във финландските предприятия".

Финландия, която е с население от 5,5 милиона души, подаде молба за присъединяване към НАТО заедно със Швеция през май. Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия - най-дългата сред членовете на Европейския съюз.