Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда, че ще изпрати федерални агенти в Чикаго и Албъкърки, Ню Мексико, за да подпомогнат борбата с престъпността и насилието, съобщи Асошиейтед прес. С тази стъпка Тръмп ще разшири намесата на правителството в местните сили за сигурност.

В Белия дом Тръмп заяви, че през последните седмици се наблюдава радикално движение за разбиване на полицейските управления, в резултат на което е имало "шокиращ взрив на стрелби, убийства и отвратителни насилствени престъпления".

"Кръвопролитието трябва да спре. Кръвопролитието ще спре", заяви Тръмп.

Решението за изпращане на федерални агенти в американски градове идва в силно политизиран момент, в който Тръмп се опитва за покаже, че той стои на страната на силите на реда, като същевременно обрисува демократите като проявяващи слабост пред престъпността.

Федерални агенти вече бяха изпратени в Канзас сити, Мисури, за да помогнат за овладяване на насилието, което избухна след смъртоносното прострелване на момче в града.

Агенти от Департамента за вътрешна сигурност бяха изпратени и в Портланд, Орегон, както и на други места, за да охраняват федерална собственост и паметници, свързани с Конфедерацията от времето на Гражданската война. Безредиците в Портланд обаче ескалираха, след като федерални агенти бяха обвинени в отвеждане на хора с автомобили без обозначителни знаци и без основателна причина.

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут, която е от Демократическата партия, каза, че е говорила с федералните власти и са достигнали до разбирателство. "Бях ясна, че ние приветстваме истинското партньорство. Но ние не приветстваме диктатура. Ние не приветстваме авторитаризма и не приветстваме противоконституционния арест и задържане на нашите жители."

В Ню Мексико демократически представители предупредиха Тръмп срещу плановете му да изпрати федерални агенти в щата.

Долната камара на Конгреса подкрепи законопроект за
премахване на свързани с робството статуи от Капитолия

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува законопроект за премахване на статуи, свързани с Конфедерацията на южните щати и с робството от Капитолия (седалището на Конгреса), съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът предвижда да бъде премахната статуята на председателя на Върховния съд Роджър Тони, известен с решението по делото на Дред Скот от 1857, с което е определено, че чернокожите не могат да бъдат американски граждани.

Другите статуи, които е предвидено да бъдат премахнати, са на главнокомандващия на армията на южните щати генерал Робърт Лий, на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис и на други личности, свързани с робовладението или проповядвали превъзходство на бялата раса.

Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, е приела законопроекта с 305 гласа "за" и 113 гласа "против". Следващата стъпка е гласуването в доминирания от републиканците Сенат, където изходът от вота е по-несигурен.

Дори и двете камари на Конгреса да приемат законопроекта, той трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, който засега се противопоставя на движението за премахване на статуи на исторически личности.