Правителството на Колумбия обяви, че ще стерилизира, евтаназира или премести дивите наследници на хипопотамите, принадлежали на наркобарона Пабло Ескобар, защото се размножават неконтролируемо, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Министерството на околната среда и устойчивото развитие има План за управление и контрол на хипопотамите в Колумбия. Стерилизацията ще започне следващата седмица, каза министър Мария Сузана Мухамад Гонсалес. По план тази година ще бъдат стерилизирани 20 хипопотама, а от 2024 г. целта е да бъдат стерилизирани 40 животни годишно. Всяка процедура струва средно 40 милиона песос (9800 щатски долара).

Колумбийското правителство съобщи, че постига напредък по отношение на преместването на животните в други държави като Мексико и Индия, както и по отношение на етичната евтаназия.

"Трябва да уточним, че това не е единствената стратегия, нито пък би била достатъчна, не бихме могли да контролираме популацията само със стерилизация", каза Мухамад.

Колумбия от години се бори с неконтролируемото разпространение на дивите хипопотами. През 2022 г. те са добавени в списъка на инвазивните видове в страната.

Животните са потомство на четири африкански хипопотама, внесени от най-известния колумбийски наркобос за комплекса му от имения "Хасиенда Наполес". След като той е застрелян от силите за сигурност през 1993 г., комплексът запада и хипопотамите се преместват в околните гори.

В страната вече има повече от 160 хипопотама. Животните унищожават ниви, нарушават баланса на екосистемата и излагат на опасност местните жители. Ако не бъде контролирана, популацията може да нарасне до 1000 животни до 2035 г., казаха от министерството.