Европейският съвет ще заседава днес и утре в Брюксел, като в дневния ред са включени разисквания по въпросите за икономиката, енергетиката, миграцията и помощта за Украйна. Държавният глава Румен Радев ще представлява България на заседанието.

Преди началото на заседанието днес държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за предизвикателствата пред света.

Предвижда се след това към срещата да се присъедини президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той ще участва на живо онлайн, като това ще бъде осмото му включване в заседание на Европейския съвет. Предвижда се да бъде обсъдена отново необходимостта от ускоряване на доставките на боеприпаси за Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза в писмото си до участниците в срещата по-рано тази седмица, че ЕС ще препотвърди готовността си да запази подкрепата за Киев. Той добави, че ще бъдат обсъдени възможностите за търсене на отговорност от извършителите на военни престъпления в Украйна, за използване на запорираното в ЕС руско имущество за възстановяването на нападнатата страна, както и за разгръщане на европейското производство на боеприпаси.

Мишел допълни, че на срещата ще бъдат разисквани въпросите за сигурни енергийни доставки на достъпни цени. Предвижда се също Европейската комисия да съобщи за напредъка по въпросите, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС.

Утре участниците в Европейския съвет ще разговарят с ръководителите на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхю.