Европейските министри, отговарящи за околната среда в рамките на Съвета на министрите на ЕС дадоха политическото си съгласие днес в Люксембург за компромис, който оставя на страните членки избор да разрешат или пък да забранят отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на територията си.
ЕС ще се опита да прокара това решение и в Европарламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички държави, с изключение на Белгия и Люксембург, дадоха съгласието си за този компромис",
обяви гръцкият министър на околната среда Янис Маниатис, чиято страна председателства в момента ЕС.

Новата рамка позволява на всяка страна да забрани отглеждането на един ГМО на цялата или част от територията си поради причини, различни от здравеопазването и околната среда, като обществен ред, териториално преустройство или борбата срещу десиминацията.

Страните членки, които са против ГМО, за сметка на това пък ще трябва да разрешат транзита през територията си на разрешени ГМО.

Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО.

Компаниите производителки на семена чакат от 40 години това решение, отбелязва АФП.

"Новата система гарантира на държавите възможността да избират дали искат да отглеждат (ГМО - бел. ред.) или не", поясни френският министър на околната среда Сеголен Роаял, цитирана от Франс прес.

Министърът на околната среда на Люксембург г-жа Карол Дишбург изрази сериозни резерви по постигнатото решение заради "важната роля, предоставяна на биотехнологичните компании" и заяви, че се опасява от вълна от разрешителни за отглеждане на ГМО в ЕС.

Белгия също се въздържа при гласуването, но нейният представител дипломатът Оливие Бел не обясни позицията си.

България подкрепя компромисния текст на гръцкото председателство, който дава "адекватен отговор на всички поставени от нас въпроси и създава солидна правна база за налагане на забрана на национално ниво за отглеждане на ГМО на територията на държава членка въз основа на ясни процедурни правила", пише "Дневник".

Американската компания "Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Нейната царевица МОН 810 е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофът Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.

Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от двете ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.