Това съобщи днес шефката на новата външнополитическа служба Катрин Аштън, цитирана от ДПА, на която се позова БТА.
Смятам, че съм назначила най-добрите кандидати на подходящите места, каза Аштън пред журналисти в Брюксел.

Бившият български премиер Филип Димитров получи посланическия пост в Грузия.

Аштън обяви 27 назначения, включително посланиците в стратегически важни за съюза страни като Япония, Южна Корея, Пакистан, Южна Африка, както и заместник-ръководителя на делегацията на ЕС в Китай и пратениците в няколко африкански страни.
През последните седмици в ЕС се водеше борба между страните членки за разпределянето на новите дипломатически постове, отбелязва ДПА.

От дванайсетте позиции, които в крайна сметка останаха запазени за дипломати от отделните страни, Испания получи три, а Германия, Италия, Франция, Австрия, Холандия, България, Белгия и Дания - по един. Полша е с двама посланици.

Аштън заяви, че изборът на пет жени и на трима дипломати от новите страни членки - двама от Полша и един от България, е само "началото" на усилията й да подобри съотношението по пол и географски признак сред служителите на ЕС.

Новите държави членки остават "бедните роднини" при разпределянето на постовете, отбелязва Франс прес, на която се позова БТА.

Новата дипломатическа служба на ЕС трябва да започне работа на 1 декември. През следващите седмици се очакват нови битки около избора на висшето ръководство на службата. Според дипломатически източници Франция си е осигурила поста на генерален секретар, а постовете на заместниците ще бъда дадени на представители на Германия, Полша и Ирландия.