Макрон се приземни на летище Бурже на борда на А400-Ем (A400-M), давайки официално начало на изложението.
Макрон изглежда е избрал А400-Ем, за да повиши доверието в затруднения европейски проект за военно-транспортен самолет, отбелязва АП.

Вижте снимки >>>

На това изложение най-новите модели на Боинг (Boeing) и европейския му конкурент Еърбъс (Airbus) ще се борят за вниманието на публиката с ново поколение боен реактивен Еф-35А (F-35A) на Локхийд Мартин (Lockheed Martin), дронове и друго високотехнологично оборудване.

Авиационното събитие  се провежда на всеки две години и ще продължи до 25 юни.

Очакват се около 200 000 посетители, като мнозина ще дойдат за представянето на свръхзвукова военна техника като бойни самолети, преминаващи звуковата бариера.

Самолетът на Еърбъс с най-голям капацитет в семейството на машините за средни разстояния - чисто новият А321 нео (A321neo) - може да побере 236 места във версията си с изцяло икономична класа. Нискотарифните компании са хвърлили око на тази машина за трансатлантически полети.

Китайският самолетостроител Комак (Comac) и руският Иркут започнаха изпитанията на новите си самолети през изминалите няколко седмици. Нито Це 919 (C-919), нито МС-21 ще бъдат на изложението, но със сигурност ще се говори за тях.

Боинг пуска нов член на семейството 737

Американският самолетостроител Боинг (Boeing) представи през днешния първия ден от международното авиоизложение в Бурже край Париж самолета си 737 Макс 10 (737 MAX 10) - удължена версия на самолетите за средни разстояния, предаде Франс прес.

В зависимост от версията си самолетът е с вместимост между 190 и 230 места. Той става пряк конкурент на А321 нео (A321 Neo) на Еърбъс (Airbus), който благодарение на семейството А320 нео завладя 60 процента от пазара на самолети за полети на средно разстояние.

Ще бъде най-големият и с най-добри показатели член на семейството Макс, похвали се шефът на гражданското подразделение на Боинг - Кевин Макалистър.
Ще бъде най-конкурентоспособният еднофюзелажен самолет в небето, допълни той.

Очаква се новият самолет да струва малко повече от стария 737 Макс-9, чиято каталожна цена е около 119 милиона долара, уточни Асошиейтед прес.
Боинг ще представи на изложението тази седмица Макс-9, който се бори да привлече клиенти.

Американският самолетостроител съобщи, че има над 240 поръчки и ангажименти от най-малко 10 клиента за новия самолет, посочва Ройтерс.

Източници от сектора обаче твърдят, че Еърбъс веднага ще отговори с голяма поръчка за А321 нео.
Според информирани източници Еърбъс е на път да сключи сделка за около 5 милиарда долара с нискотарифната компания Вива еър Перу (Viva Air Peru).