Десницата в Европейския парламент обяви, че ще му потърси сметка по този въпрос по време на изслушванията му пред евродепутатите в понеделник, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

През януари 2005 г. Марош Шефчович, който тогава е бил посланик на страната си в ЕС, заявил, че ромите "експлоатират словашката социална държава", според документ, разпространен от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Атаката срещу Шефчович започна унгарският депутат десноцентрист Йожеф Сайер, който е координатор на ЕНП при изслушването на кандидатите. Това стана веднага след "трудния вторник" за Румяна Желева и Алгирдас Шемета от Литва. Сайер заяви, че Шефчович е неприемлив за заместник-председател на Европейската комисия заради неговото изказване за ромите, пише англоезичното европейско електронно издание "Юръпиън войс", на което се позова БТА.

"Доколкото това изявление, както се твърди, е било направено преди пет години, г-н Шефчович не си спомня да е казват подобни думи", се посочва в комюнике, разпространено от пресслужбата на словашкия кандидат в Брюксел. Едновременно с това, в съобщението се казва, че "Шефчович изразява най-дълбоко съжаление, ако нещо, което е казал в миналото, е обидило някои хора".
В документа се изтъква също, че Шефчович се е отличил в родината си със своите усилия за интегриране на ромите.

Междувременно групата на ЕНП в Европарламента изрази пълната си подкрепа за номинацията на Румяна Желева за еврокомисар.