Комисията по външната политика на Европейския парламент остави настрана  за днешното изслушване въпроса за нейната неопитност, но настоя парламентът да има повече права във външнополитическите въпроси, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Ако европарламентът я одобри, през следващите пет години Аштън ще бъде ръководител на европейската дипломация. Първоначалните реакции от основните партии в парламента сочат, че тя е спечелила подкрепата им въпреки отговорите й, на които според някои липсваше дълбочина в много области.

Впечатлението е много положително, коментира председателят на комисията консерваторът Габриеле Албертини. По думите му Аштън е признала, че парламентът трябва да контролира бюджета на планираната дипломатическа служба на ЕС и казала, че иска да работи в тясно сътрудничество с евродепутатите.

Британският либерален депутат Андрю Дъф смята, че Аштън определено се е представила по-силно, отколкото на неофициалното изслушване и достатъчно добре, за да бъде одобрена. 

Британският консерватор Джефри ван Орден посочи, че Аштън ще отговаря и по военни въпроси и затова той я е попитал дали някога е посещавала военна база. "Тя обаче нямаше отговор на това", каза Орден. Депутатите, участващи в тричасовото изслушване, почти не споменаха обаче за липсата на опит на Аштън, тема, която бе широко коментирана в медиите, когато бе номинирана за поста.

Номинираният за комисар за развитието на Европейския съюз Андрис Пиебалгс също беше изслушан от евродепутатите. Той каза, че ще назове всички страни, които използват икономическата криза като оправдание да не спазят обещанията си за предоставяне на помощи за развиващия се свят.
 
Държавните финанси са в безпорядък, а бюджетните дефицити и дългове се повишиха в 27-членния блок в най-лошата икономическа криза от десетилетия. Пиебалгс, който преди бе комисар за енергетиката, сега е номиниран за ресора за развитие в новата ЕК. Парламентът ще реши дали да подкрепи новия състав на комисията на 26 януари.

Днес е и изслушването на българския кандидат за комисар Румяна Желева, която ще трябва да обяснява верни ли са слуховете, че мъжът й е свързан с мафията. Тя вече нарече тези твърдения клевети и се закани да съди германския в. "Ди велт", който я нарече "гангстерска невеста".