Официалното решение за започване на делото ще бъде взето на 6 януари 2010 г., когато е насрочено първото заседание на Европейската комисия през новата година в пълен състав, заяви говорител на ЕК, на когото се позова БТА. 

Европейската комисия
предприема тази стъпка след като Съветът на Европейския съюз в лицето на Комитета на постоянните представители на страните в съюза реши заплатите на европейските служители да се индексират с 1,85 на сто през тази година вместо с 3,7 на сто. А процентът 3,7 бе изчислен по формула, одобрена от самия Съвет на Европейския съюз, в която се вземат предвид движението на заплатите в държавния сектор в осем страни от съюза и разходите за живот в Брюксел.

Индексираните заплати трябваше да влязат в сила автоматично, но Съветът на Европейския съюз предложи по-ниско повишение като се позова на проблеми, свързани с икономическа криза. Юридически експерти на Европейската комисия вече заявиха, че пълното индексиране на заплатите е съвсем законно. Същото становище изразиха официално и юридически експерти на Съвета на Европейския съюз.

При това положение Европейската комисия ще започне дело срещу Съвета на Европейския съюз в Съда на европейските общности в Люксембург, като ще иска решението срещу индексирането на заплатите да бъде анулирано, изтъкна говорителят.