Голяма част от европейските държави-членки започнаха ваксинация срещу коронавируса днес, с първата сертифицирана от Ес ваксина на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех".

Мъж на 93 години беше сред първите ваксинирани срещу КОВИД-19 в Австрия, където от днес започна ваксинацията, предаде ТАСС. Първите имунизирани във виенския Медицински университет бяха петима доброволци, включително от рисковата група над 80 годишна възраст.

Ваксинацията продължава и с други желаещи. В първата си фаза процесът в Австрия ще обхване възрастните хора над 80 години, живеещи в домове и пансиони, а след това ще бъдат ваксинирани медицинските служители в тези институции. До март се предвижда страната да получи близо 1 милион дози от същата ваксина.

Вчера в Австрия влезе в сила трета строга карантина, която ще продължи до 24 януари. От 18 януари от нея ще могат да излязат хората, които вземат участие в масово безплатно тестване за коронавируса. Ако пробите им бъдат отрицателни, ще им бъде разрешено да посещават магазини, културни обекти и да заминават на почивка.

Първата имунизирана във Франция беше 78-годишната Морисет. "Това затопля!", подхвърли тя и бе аплодирана от персонала на болницата "Рене-Мюре" в Севран недалеч от Париж, предадоха кореспонденти на световните агенции.

До края на февруари френското правителство смята да постави ваксини на един милион граждани измежду най-възрастните и най-уязвимите в 7000 здравни заведения и различни домове. До лятото се предвижда да бъдат имунизирани 15 милиона французи.

Ваксинацията във Франция няма да е задължителна, заяви днес в Туитър президентът Еманюел Макрон.

В Португалия първият ваксиниран в страната стана 65-годишният Антониу Сарменто, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата "Сан Жуан" в град Порто. Очаква се Португалия да купи около 22 милиона дози различни ваксини от 6 производители.

В Словакия президентът Зузана Чапутова, повечето министри и депутати от парламента на страната бяха ваксинирани срещу КОВИД-19 в братиславската Университетска клиника, а в Норвегия първият имунизиран беше човек от дом за възрастни в Осло.

За разлика от държавите в Западна Европа, в които първите ваксинирани са основно възрастни хора, в Румъния ваксина беше поставена първо на 27-годишна медицинска сестра в Националния институт за инфекциозни болести. Тя се казва Михаела Ангел и в началото на пандемията е оказала помощ на първия пациент в страната с установен коронавирус.

През първия етап на кампанията в Румъния е планирано да се ваксинират медицинските служители в десетте най-големи болници за инфекциозни болести в Бая Маре, Брашов, Букурещ, Клуж Напока, Констанца, Крайова, Сучава, Тимишоара и Яш, общо около 3000 души.

След служителите в медицинските заведения и социалните служби ще бъдат ваксинирани гражданите в рискови категории - над 65 години или с хронични заболявания, както и работещите в държавни учреждения, в хранителната промишленост и в транспорта. При третия, масов етап на кампанията през април ще могат да се ваксинират всички желаещи граждани.

В Кипър пенсионерите от домовете за възрастни хора в столицата Никозия и градовете Ларнака и Лимасол са първите, които ще получат ваксината, пристигнала със самолет вчера, предаде Ройтерс.

Лекарят от дома за възрастни в Лимасол Анастасиос Цифцис беше първият кипърски гражданин, ваксиниран с ваксината на Пфайзер и Бионтех, съобщи ТАСС.

Утре ще се ваксинира и 74-годишният президент Никос Анастасиадис. Ваксинирането му ще бъде предавано по националната телевизия, тъй като президентът иска да увери населението, че ваксината е безопасна, и да призове гражданите да последват примера му.

В Швеция и Дания също са направени първите имунизации с ваксината срещу КОВИД-19, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Първата ваксинирана в Швеция беше 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг. "Нищо не усетих", споделя възрастната дама.

В Дания първият човек, инжектиран с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", беше 79-годишният Лейф Хайселберг от остров Фюн, който живее в дом за възрастни в Одензе и е с диабет. Той разказва, че се чувства чудесно и няма никакви проблеми след поставянето на ваксината.

Предвижда се Швеция да получава 80 000 дози от препарата седмично. Първи ще бъдат ваксинирани желаещите възрастни хора в пансионите и по домовете им, а също и персоналът, който работи с тях.

Дания също ще предложи първите дози на домовете за възрастни, както и на медиците от пет града в страната. После кралството ще започне да получава по 40 000 - 50 000 дози седмично и доставките ще нарастват.

Официално за днес е насрочена ваксинацията на населението в следните други държави-членки: Италия, Испания, Гърция, Малта, Полша, Чехия, България, Словения, Хърватия, Финландия, Литва и Естония.

Медицинската сестра от отделението за реанимация в атинската болница Евангелизмос Евстатия Капсиули бе първата ваксинирана срещу коронавирус в страната, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ЕРТ-1. Според обявения график по-късно днес ще се ваксинират президентът Екатерини Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, главният епидемиолог на страната Сотирис Циодрас, председателят на парламента Константинос Тасулас, лидерът на лявата партия Фронт дза европейско реалистично неподчинение /МЕPA25/ Янис Варуфакис, президентът на националния комитет за ваксинация Мария Теодориду, началникът на Генералния щаб Константинос Флорос и Навпатският митрополит на Гръцката православна църква Йеротей.

В Хърватия ваксинацията срещу коронавирус стартира днес с 81-годишната Бранка Аничич, обитателка на дом за възрастни хора в Загреб. След като получи ваксината на Пфайзер, Аничич каза, че е щастлива да бъде първа в страната и че с ваксинацията животът постепенно ще се върне към нормалното. Тя призова всички да последват примера й, за да защитят себе си, приятелите и близките си.

В Германия, Унгария и Словакия първите ваксини бяха поставени още вчера, а за утре е планирано началото на този процес в Белгия, Люксембург и Латвия. В Ирландия това трябва да се случи на 30 декември, а Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Ваксинацията в държавите-членки се извършва с първата сертифицирана от ЕС ваксина, тази на "Пфайзър" и "Бионтех". Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините - 9750 дози. На първия етап всяка от 27-те държави-членки ще може да ваксинира до 5000 души от приоритетни групи от населението. По-широка доброволна ваксинация в страните не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини.

Основният център на производството на ваксината на "Пфайзър" в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия в градчето Пурс край Антверпен. Именно оттам ваксината ще бъде превозвана към страните от целия ЕС.

Към момента Европейската комисия е сключила шест договора за поръчка на ваксина. Освен за тази на "Пфайзър" и "Бионтех" споразумения са подписани с компаниите "Астра Зенека", "Санофи"-"Глаксо-Смит-Клайн", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак" и "Модерна".