Движението "Европа сега" печели най-голяма подкрепа на днешните предсрочни парламентарни избори в Черна гора - 25,5 на сто според предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и проучване (ЦеМИ).

На второ място с 23,4 на сто е коалицията около Демократичната партия на социалистите, чийто председател доскоро беше бившият черногорски президент Мило Джуканович.

Предварителните данни са при обработени 68,2 процента от представителната извадка от 400 секции в страната.

Избирателните секции затвориха в 20: 00 часа местно време (21:00 българско време).

Избирателната активност по данни на неправителствената организация Центъра за демократичен преход е била 56, 4 на сто.

Черногорците имаха възможност да избират измежду 15 партии и коалиции, борещи се да влязат в 81- местния парламент.

Адриатическата държава с население от около 620 000 души има статут на страна кандидат за членство в ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в евроинтеграционния процес, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато.

Според анализатори и проучвания фаворит на тези избори се очакваше да бъде коалицията около проевропейското центристко движение "Европа сега", което също така подкрепя и по-тесни връзки със Сърбия. Водач на листата е бившият министър на финансите Милойко Спаич, който основа "Европа сега" миналата година заедно с новия президент на Черна гора Яков Милатович.

Второто място се очаква да заеме проевропейската Демократична партия на социалистите. Начело на листата на коалицията около ДПС е 35-годишният Даниел Живкович, който е и изпълняващ длъжността председател на партията, след като ветеранът на черногорската политика Мило Джуканович се оттегли от лидерския пост след загубата на президентския балотаж през април.

На тези избори в коалиция се явяват гражданското движение УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат да се окажат трета политическа сила.

В новия парламент се очаква да влезе и коалицията "За бъдещето на Черна гора". Тя е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителството след изборите през 2020 година.