Лидерите на шест страни от ЕС - Белгия, Дания, Германия, Испания, Франция и Полша заявиха, че е необходимо да се подобри подготвеността на Европа за противодействие на бъдещи пандемии.

Това съобщава БТА, като се позовава на пресслужбата на испанския министерски съвет.

Председателят на правителството на Испания заедно с президента на Франция Манюел Макрон, канцлера на Германия Ангела Меркел и премиерите на Белгия, Дания и Полша отправиха писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което подчертават необходимостта Европа да подобри своята подготвеност за бъдещи пандемии.

В съвместното писмо лидерите на шестте държави членки констатират, че коронавирусът е отнел значително количество човешки животи и е довел до безпрецедентен икономически спад.

Настоящата ситуация повдига въпроса за готовността на Европа за пандемии и подчертава необходимостта от общ европейски подход, така че ЕС и неговите членове да са по-добре подготвени за повторна епидемия от вируса и за бъдещи пандемични кризи, се казва в общото писмо.

В писмото се отделя особено внимание на недостига и неравномерното разпределение на медицински консумативи и оборудване в Общността. Те посочват предимно недостига на облекло за защита, медицинска апаратура и ваксини.

Лидерите също настояват Брюксел да организира данните за случаите на заразяване и други ключови показатели и всяка държава да има достъп до тях.

Те поискаха още Комисията да "засили мандата" на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Искат Европа да работи за "разнообразяване на линиите на доставки", за да се намали зависимостта на Общността от Китай или Индия.

27-те лидери на ЕС ще проведат виртуална среща на 19 юни за обсъждане на здравната криза.