Ако Русия атакува Украйна с ядрено оръжие, военният отговор на Запада ще бъде "толкова мощен, че ще се стигне до унищожаване на руската армия", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Путин каза, че не блъфира с ядрената заплаха. Той трябва да разбере, че страните, които подкрепят Украйна - ЕС, неговите страни членки, САЩ и НАТО, също не блъфират. Всяка ядрена атака срещу Украйна ще доведе до отговор, не до ядрен отговор, но до военен отговор, толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена", каза Борел на посещение в Колежа на Европа в Брюж.

Заплахите на Москва се приемат много сериозно от страните, които членуват в НАТО, пише БТА. Във вторник, преди срещата на военните министри от Алианса, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг заяви, че "завоалираните ядрени заплахи на президента Путин са опасни и безразсъдни".

"Русия казва, че ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва да бъде водена. Ние наблюдаваме отблизо руските ядрени сили. Не забелязваме промяна в позицията на Русия, но оставаме бдителни", подчерта Столтенберг.

"Нямаме никакви индикации, че към момента Русия е променила позицията си, но я следим денонощно, седем дни в седмицата", обяви вчера американският министър на отбраната Лойд Остин.

Военната доктрина на Русия допуска възможността от ядрени удари, ако нейна територия бъде атакувана. Бившият руски президент, сега заместник-председател на Съвета за сигурност, Дмитрий Медведев увери, че Москва ще защитава новите анексирани територии ", включително и със стратегически ядрени оръжия".

"Трябва да се вземе на сериозно реториката на Русия, но без да се всява паника", увери европейски представител на НАТО по време на срещата на министрите в Брюксел, като посочи, че анексирани територии вече са били отвоювани от украинската армия, без това да е довело до най-лошия сценарий.

Кремъл заяви, че може да постигне целите си в Украйна чрез преговори

Русия заяви, че целите на нейната "специална военна операция" в Украйна са непроменени, но че те могат да бъдат да бъдат постигнати чрез преговори.

"Посоката не се е променила, специалната военни операция продължава, тя продължава, за да можем да постигнем целите си", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Въпреки това ние многократно повторихме, че оставаме отворени за преговори, за да постигнем нашите цели."

Коментарите на Песков за руския вестник "Известия" бяха поредните за тази седмица, в които се подчертава, че Москва е отворена за преговори - промяна в тона, която последва поредица от унизителни поражения за руските сили в хода на войната в Украйна, която наближава края на осмия си месец, отбеляза Ройтерс.

Въпреки че Русия и преди е заявявала, че е готова да преговаря, многократното споменаване през тази седмица на възможността за диалог звучат удивително.

Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви във вторник, че Москва е отворена за разговори със Запада, но САЩ отхвърлиха изявлението като "позиране". Лавров се върна към въпроса днес, като каза пред "Известия": "Няма да тичаме след никого. Ако има конкретни сериозни предложения, ние сме готови да ги разгледаме". Той добави: "Когато получим някакъв сигнал, ще сме готови да го разгледаме."

Украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността да разговаря с президента Владимир Путин, след като Русия провъзгласи анексирането на четири украински региона миналия месец и изсипа дъжд от ракети по украински градове тази седмица след нападението срещу жизненоважен мост между Русия и анексирания Крим.