Жителите на четири села в областта Илия в западната част на гръцкия полуостров Пелопонес са получили съобщения за евакуация днес заради нов пожар, съобщава в. "Катимерини".

Съобщенията са изпратени чрез спешния телефонен номер 112, след като горски пожар е избухнал в близост до района по-рано днес, добавя БТА.

Жителите на селата Палеоварвасаина, Карутес, Стрефи и Смила са получили инструкции да се придвижат към Древна Олимпия.

Същевременно пожарникарите с помощта на хеликоптер се борят и с друг пожар, който е избухнал снощи в труднодостъпен район на планинската верига Грамос близо до гръцко-албанската граница, предаде АНА-МПА.

Нощта обаче премина без особени проблеми за жителите на гръцките острови Родос и Корфу и областта Магнисия в централната част на страната, но властите остават бдителни и всички механизми са в готовност за реакция, тъй като рискът от повторно възпламеняване не е изчезнал, съобщава днес АНА-МПА, позовавайки се на гръцката пожарна служба.

Според съобщение на службата вече няма активни фронтове и всяко ново разпалване се потушава незабавно, тъй като в зоните продължава да има значително присъствие на противопожарните сили.

На няколко места на остров Родос, включително в зоните на селата Вати, Профилия, Генади и Лардо, имаше повторно възпламеняване в петък следобед, но пламъците бяха овладени незабавно.

Същевременно имаше малки огнища в селските райони около град Волос в Централна Гърция, които бяха потушени след намеса на сухопътните сили, подпомагани от седем самолета, отбелязва службата.

Вчера пожарникарите в Гърция се бориха с 51 нови пожара, възникнали през последните 24 часа, с което общият брой на активните горски пожари в страната беше достигнал 96, напомня в. "Катимерини", като отбелязва, че много от новите пожари са били потушени още в началната им фаза.