Голям пожар избухна снощи в двора на болница "Николае Робанеску" в Букурещ заради гръмнал  трансформатор, предаде БТА. 

"Лечебното заведение е било захранвано с енергия от собствен генератор за повече от час след спиране на тока, а когато електричеството се е възстановило, трансформаторът е избухнал, причинявайки запалване на две коли в близост", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Огънят бързо беше потушен от военни пожарникари от Букурещ, информираха от Инспектората за извънредни ситуации. На терен бяха изпратени осем противопожарни автомобила с вода и пяна, два автомобила за интервенция и спасяване от височина и изваждане, специален отряд спасители, камион с азот и две линейки на Спешната помощ на Румъния (SMURD).

110 деца са евакуирани и преместени от "Николае Робанеску" в болница "Мария Кюри".

"Благодаря на медицинския персонал и екипите за интервенция за бързината и професионализма, който показаха тази вечер. Най-важното е, че всички деца и медицинският персонал вече са в безопасност", написа в официалния си профил във Фейсбук румънският премиер Марчел Чолаку.

Властите ще започнат разследване, за да разберат как точно се е случил инцидентът, съобщава Диджи24.

Национален клиничен център за детско нервно-психомоторно възстановяване "Д-р Николае Робанеску" е уникална структура от европейски тип в Румъния.