Остри изявления си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията е днес, когато Анкара нарече "незаконна окупация" израелското присъствие в палестинските територии, след като премиерът на еврейската държава обвини Турция, че "избива" кюрди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на турския президентски офис Ибрахим Калън се противопостави днес на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с думите, че последният трябва "да прекрати незаконната окупация на палестинските територии и грубото потискане на палестинския народ".

Той добави в Туитър, че "неспирните атаки срещу Реджеп Ердоган и използването на кюрдите" за отвличане на вниманието "няма да спасят (Нетаняху) от неприятностите на вътрешния фронт".

Агенцията напомня, че вчера турският президент Реджеп Ердоган препоръча в обръщение към млади турци "никога да не удрят вече повален враг". И добави: "Нали не сте евреин в Израел".

Това сравнение шокира Нетаняху. Израелският премиер прикани в Туитър лидера на Турция "да не чете морал на Израел", обвини го, че "окупира Северен Кипър" и оглавява армия, която "избива жени и деца по кюрдските села в самата Турция и извън нея".

Турско-израелските отношения се изостриха тази година във връзка с редица проблеми, по-специално през юли, когато израелският парламент прие оспорван закон, определил Израел като национална държава на еврейския народ.

Ердоган, който се смята за поддръжник на палестинската кауза, гневно разкритикува тогава Израел и го описа като "най-ционистката, най-фашистката и най-расистката държава в света".

През май - след като мнозина демонстранти загинаха на границата с ивицата Газа, Анкара вече бе разпоредила на израелския посланик да напусне Турция.

На 14 декември Ердоган заяви също, че палестинците са подложени на "натиск, насилие и политика за сплашване, не по-малко тежки от угнетяването на евреите по време на Втората световна война", подразбирайки холокоста, припомня АФП.

 

/Андрей Шарков/