Европейският съюз ще изпрати през 2019 г. експертна мисия в Украйна, която да подготви оказването на помощ на региона на Азовско море, пострадал от "ограниченията над корабоплаването в региона". Това се казва в заключителния документ, приет на състоялото се днес в Брюксел заседание на Съвета на асоциацията ЕС - Украйна, цитиран от ТАСС. От украинска страна в заседанието участва премиерът на страната Володимир Гройсман, а от ЕС - върховната му представителка по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

"ЕС е готов да предприеме мерки за засилване на своята подкрепа, и по-конкретно, на пострадалите от положението в Азовско море региони на Украйна. В този контекст ЕС възнамерява да изпрати оценъчна мисия в Украйна в началото на 2019 г.", се казва в документа.

На съвместна пресконференция с Гройсман след заседанието Могерини отказа да коментира твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че Украйна подготвя провеждането на нови провокации срещу Русия. Тя посочи също, че използването от Русия на военна сила срещу украинските кораби няма никакво оправдание.