Европейският съюз заяви, че продължава да смята израелската заселническа дейност в окупирани палестински територии за незаконна според международното право, предадоха световните агенции и БТА.

"ЕС призовава Израел да прекрати всякаква заселническа дейност, съгласно задълженията си като окупираща сила", се казва в публикувано снощи изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирано от Франс прес. "Всяка колонизационна дейност е незаконна от гледна точка на международното право и компрометира приложимостта на решението с две държави и перспективите за траен мир, както подчертава резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН", подчерта тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика заяви това, след като Вашингтон на практика подкрепи правото на Израел да строи еврейски селища на окупирания Западен бряг. САЩ изненадващо промениха позицията си като обявиха, че израелските селища на Западния бряг на река Йордан не нарушават международното право. На пресконференция държавният секретар Майк Помпейо отбеляза, че с тази промяна на позицията си Вашингтон "увеличава вероятността за мир".

"ЕС ще продължи да подкрепя подновяването на конструктивен дипломатически процес с цел достигането на решение, предвиждащо създаването на две държави, единственото реалистично средство" за постигането на целите и на двете страни, добави в отговор Могерини.

Как реагираха в Йордания

Йорданският външен министър Айман ас Сафади предупреди, че промяната на позицията на САЩ за израелските селища на Западния бряг може да има "опасни последствия" за перспективите за подновяването на мирния процес в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Ас Сафади заяви в Туитър, че еврейските селища на Западния бряг са незаконни и премахват перспективите за решението с две държави, при което Израел трябва да съществува редом с палестинска държава. Според арабски страни това е единственият начин за разрешаване на десетилетния арабско-израелски конфликт.

Премерена руска позиция

Позицията на Русия към въпроса за строежа на израелски селища на Западния бряг остава непроменена, заяви руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Руската позиция по този въпрос не се е променила", подчерта представител на външното министерство.

Русия смята, че е необходимо комплексно политическо решение на израелско-палестинския конфликт на основа на решението с две държави в границите от 1967 година. Външното министерство в Москва неведнъж е заявявало, че единственият начин за решаване на противоречията между страните са преките преговори, припомня ТАСС.

Нетаняху срещу палестинците

Това решение "е отражение на една историческа истина - че евреите не са чуждестранни колонизатори" на Западния бряг, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху и подчерта, че самото име юдеи произлиза от "народа на Юдея".

Юдея и Самария е библейското име, което Израел използва за обозначаване на Западния бряг на река Йордан, припомни АФП.

Вашингтон "няма квалификацията или правото да променя разпоредбите на международното право и не може да узаконява израелските колонии", се казва в изявление за медиите, публикувано от Набил Абу Рудейна, говорител на палестинското президентство.

Предупреждение: Американците да внимават

Посолството на САЩ в Ерусалим издаде предупреждение за пътуващите американски граждани в Ерусалим, Западния бряг и ивицата Газа малко след като държавният секретар Майк Помпейо обяви, че Вашингтон смекчава позицията си към израелските селища, предаде Ройтерс.

"Посолството на САЩ съветва гражданите на САЩ, намиращи се във или планиращи да пътуват в или през Ерусалим, Западния бряг или ивицата Газа да поддържат висока степен на бдителност" поради "сегашната обстановка", се казва в изявлението. "Лица и групи, противопоставящи се на неотдавнашното изявление на държавния секретар може да вземат на прицел американски правителствени обекти, граждани на САЩ или тяхна частна собственост", добавя посолството.