Европейският съвет одобри тази вечер договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения е изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември, предаде БТА.

Изглежда напредваме към последната крачка, заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В личен план изпитвам тъга, защото в сърцето си винаги съм желаел Великобритания да остане. Дано нашите приятели решат да се върнат, вратата ни винаги ще остане отворена, добави той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че изпитва облекчение, но и тъга, защото Великобритания наистина напуска. Попитан какво би казал на онези британци, които гласуваха за оставане в ЕС, Юнкер заяви, че те са били прави.

Политически и технически ЕС е готов да утвърди споразумението в срок, уточни Туск. Той добави, че ако Лондон по някаква причина поиска отлагане на датата за напускане след 1 ноември, би се посъветвал с държавите от ЕС какво да се направи.

Новата сделка между Великобритания и ЕС трябва да бъде одобрена от британския парламент и Европейския парламент. Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви, че парламентът ще е в състояние да ратифицира проектоспоразумението за Брекзит до 31 октомври, ако то бъде одобрено от Камарата на общините в Лондон.

Британският премиер Борис Джонсън изрази днес увереност, че в събота Камарата на общините ще одобри споразумението за Брекзит, която той договори с лидерите на ЕС, предаде Ройтерс.

На какво се надява Борис Джонсън

"Дълбоко съм убеден, че когато моите колеги в парламента проучат това споразумение, те ще пожелаят да гласуват за него в събота и през следващите дни", каза Джонсън пред репортери в Брюксел, цитиран от Ройтерс. "Има много добра възможност за депутатите в Камарата на общините да изразят демократичната воля на народа, както сме искали много пъти да го направим, и да осъществят Брекзит", заяви премиерът и добави: "Не мисля, че има някаква възможност за отлагане. Трябва да се справим и да приключим до 31 октомври".

Ще се повтори ли сценарият "Тереза Мей"

В същото време от Северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) обявиха, че ще насърчат свои съмишленици от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън да гласуват в събота против сделката за Брекзит предаде Ройтерс.

"Ние ще ги окуражим да са против", каза Сами Уилсън по ирландската национална телевизия Ар Ти И и добави, че не знае колко консерватори ще гласуват заедно с ДЮП в събота против споразумението с Брюксел.

Уилсън е един от десетимата представители на ДЮП в Камарата на общините.

"Не мисля, че е моя работа да говоря вместо тях, но мога да кажа, че в Камарата на общините бях спрян от най-малко четирима консерватори, които ми казаха, че според тях това е позорно поведение, така че ще се борим с това", каза депутатът от ДЮП. По думите му предишният премиер Тереза Мей си е мислела, че може да разчита на подкрепа, а после за своя изненада е установила, че не е така. "Подозирам, че има всички шансове това да се случи отново в събота", заключи Сами Уилсън.

Лейбъристите също заявиха, че няма да подкрепят споразумението.

Какво е разположението на силите

Без Демократическата юнионистка партия изглежда на Джонсън няма да стигат между 15 и 20 гласа за необходимите 320 за гарантиране на победата, прогнозира американската консултантска компания "Юрейша груп" (Eurasia Group), специализирана в оценка на политическите рискове. Според нея от днес до събота усилията на Джонсън ще се съсредоточат в "ухажване" на евроскептиците от т.нар Европейска изследователска група (European Research Group - ERG), бившите консерватори и лейбъристите в парламента, предаде Ройтерс.