Европейската комисия представи днес насоки, които ще бъдат ползвани от консулските служби на държавите от ЕС при издаването на визи, поискани от жители на областите Луганск и Донецк.

Насоките са изготвени по искане на държавите от ЕС и са свързани с указа на руския президент Владимир Путин от 24 април тази година. По силата на това президентско решение жителите на двете области могат да получават с улеснения паспорти на руски граждани.

В насоките е уточнено, че жителите на двете области трябва да подават заявления за европейска виза в консулските представителства на държавите от ЕС в Украйна. Според насоките консулските представителства на държавите от ЕС в Русия трябва да препращат жителите от областите Луганск и Донецк към Украйна, като обясняват, че с биометричен украински паспорт пътуването до Европа се извършва без виза.

Комисията дава насоки как консулските служби да различават руските паспорти, издавани на жители на двете области след датата на указа. Уточнява се, че събраните данни може да послужат за създаването на европейски списък за непризнаване на тези паспорти, при запазване на правото на държавите от ЕС сами да преценяват как да постъпят. По-рано тази година Европейският съвет определи указа на президента Путин като нарушение на споразуменията от Минск.