Европейският съюз реши днес да въведе санкции срещу военните, отговорни за преврата в Мианма, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Външните министри на страните от ЕС взеха решение за въвеждането на санкции срещу икономически и финансови интереси на военните, тъй като в тази страна (Мианма) те са предприемачи и контролират лостовете на икономиката", каза Борел на пресконференция.

"Бе постигнато политическо съгласие за санкции срещу военните, като бе дадено начало и на техническата работа по финализирането (на санкциите) и въвеждането им. Може да стане много бързо", заяви дипломатически източник.

Европейският съюз заяви днес, че настоява за незабавното прекратяване на извънредното положение и на военното управление в Мианма.

Организаторите на протестите срещу военния преврат в Мианма свикаха по-рано днес обща стачка и огромно количество хора излязоха по улиците на големи и малки населени места въпреки заплахите на хунтата, че ще приложи насилие, предаде ДПА.

Последните опити на военните да потушат недоволството доведоха до заплахи от ЕС за санкции. Външните министри на страните от съюза обсъждат днес този въпрос.

Повечето предприятия с изключение на важните служби откликнаха на призива за стачка и хората излязоха навън. Според местни медии това са най-масовите прояви на гражданското неподчинение след преврата на 1 февруари. Снимки в социалните мрежи показват улиците на северния град Мандалай и най-населения град Янгон, претъпкани с хора - хиляди държавни служители, работници, медици, инженери, учители, банкови служители, изразяващи желанието си да не работят за военния режим и за възстановяване на властта на законното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Повече от 12 души са задържани днес в столицата Нейпидо. В събота в Мандалай двама демонстранти бяха убити в сблъсък с полицаи и войници. В петък 20-годишина жена почина, след като беше простреляна в главата от полицай на митинг в Нейпидо седмица по-рано.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб заяви, че ситуацията в Мианма се е влошила след военния преврат на 1 февруари, предаде Ройтерс.

"Военните трябва да се отдръпнат. Цивилните лидери трябва да бъдат освободени. А демократичните желания на народа на Мианма трябва да бъдат изпълнени", призова Рааб в предварително записана реч на започналата днес сесия на Съвета на ООН за правата на човека.

Посланикът на Мианма в Лондон бе извикан в британското министерство на външните работи в знак на протест срещу репресиите.