Европейската комисия е съгласувала със страните членки мерки за защита на европейския пазар от митата на САЩ върху стоманата и до края на юли планира да ги въведе в сила, съобщи днес пресслужбата на ЕК.

"Планът на Еврокомисията за въвеждане на мерки за защита на европейския пазар от последиците на митата на САЩ за стоманата ще бъде задействан до края на юли. Той получи широко одобрение от страните от общността", посочва пресслужбата, цитирана от световните агенции и БТА.

Очаква се ЕС да въведе защитни мита за стоманата, които да влязат в сила, ако вносът на европейския пазар се увеличи, в опит европейските производители да бъдат защитени от вторичните последици на американските мита, уточнява ДПА.

Според нови статистически данни се отчита увеличаване на стоманените продукти, достигащи пазара на ЕС, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 25 процента върху вноса на стомана, отбелязва ЕК.

Мярката, която вероятно ще влезе в сила в средата на юли, ще определи квоти за вноса в ЕС на редица стоманени продукти. След като квотите бъдат достигнати, ще бъдат налагани по-високи мита, независимо от произхода на стоките.

Еврокомисията следи внимателно и вноса на алуминий, за който Тръмп наложи вносни мита от 10 процента.

Изявлението на ЕК идва, след като Доналд Тръмп обяви наказателни мита от 25% върху китайски стоки за общо 34 милиарда долара, включващи автомобили, твърди дискове и части за самолетостроенето. Обмитяването влезе в сила от днес.

Пекин незабавно отговори, налагайки мита върху американски стоки на същата стойност и се обяви против "най-голямата търговска война в икономическата история".

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви в туит, че е разтревожена от взаимното въвеждане на повишени мита между Китай и САЩ, информира Ройтерс.

"Тревожно развитие с ескалацията на митата между САЩ и Китай. Явно вреди на световната икономика. Търговските войни са нещо лошо и не са лесни за печелене", написа Малмстрьом.

Русия на свой ред също обяви, че ще защити интересите си след старта на американско-китайската търговска война.

Вече взехме и ще вземем всички необходими мерки, за да защити собствените си интереси. Още повече, че такива мерки са предвидени от правилата и нормите на Световната търговска (СТО), заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

Песков допълни, че Москва "следи много внимателно" мерките, взети от едната и от другата страна в тази търговска война. Той допълни, че е обезпокоен от последиците за конкретни сектори от световната икономика.

Същевременно министърът на икономическото развитие Максим Орешкин обяви, че Русия въвежда допълнителни мита в размер от 25 до 40 на сто върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия, предаде ТАСС.

Митата се въвеждат за вноса в Русия на техника за пътно строителство, оборудване за петролно-газовата промишленост и оптични влакна от САЩ. Съответното постановление е подписано от премиера на Русия Дмитрий Медведев, се уточнява в съобщението на министерството на икономическото развитие.

"Компенсиращите мерки се прилагат под формата на допълнителни, повишени ставки на вносните мита в размер от 25 до 40 на сто върху стойността на вносната стоки. С тях ще се облагат стоки от САЩ, чиито аналози се произвеждат в Русия", отбеляза Орешкин.

Русия може след три години да въведе нови допълнителни мита върху вноса на стоки от САЩ като ответна мярка, защото сегашните контрамерки не покриват напълно щетите за руските износители от действията на американските власти, се допълва в съобщението на икономическото министерство.

"Щетите от американските търговски ограничения за руските износители се оценяват на 537,6 милиона долара. Това е обемът на допълнителните мита, които руските доставчици трябва да плащат в САЩ. Повишението на нашите мита на този етап ще позволи да бъда компенсирана само част от щетите - 87,6 милиона долара. Това е компенсацията, на която Русия има право според правилата на Световната търговска организация (СТО), поясни Орешкин, цитиран в съобщението.

Останалата част от компенсиращите мерки Русия ще може да приложи или след три години от началото на действието на допълнителните мита на САЩ, тоест на 21 март 2021 година, или след решението на СТО, че американските мерки не отговарят на правилата на организацията, отбелязва руското министерство на икономическото развитие.

От началото на 2018 година Тръмп предизвиква търговски конфликт, налагайки мита върху канадски, европейски и китайски стоки, заявявайки, че международната търговия е небалансирана и във вреда на САЩ.

В края на юни руското правителство обяви, че е сезирало СТО, за да оспори американските мита върху стоманата и алуминия.