Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са си разменили реплики по време на официалната вечеря след първата среща на Европейската политическа общност в четвъртък в Прага, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Според гръцки правителствени източници, цитирани от АНА-МПА, на вечерята на лидерите Ердоган направил изказване, в края на което обвинил Гърция, че повишава напрежението и извършва провокации.

Веднага след това думата взел Мицотакис, който отговорил на Ердоган, че трябва да спре да оспорва суверенитета на Гърция над редица острови и че вместо да провокира напрежение, би трябвало като отговорен лидер да пристъпи към разбирателство и диалог без крайна реторика.

На пресконференция след срещата в Прага турският лидер заяви, че много от представените страни са очаквали Турция да направи стъпка към развитие на отношенията с Атина, но допълни, че "сега няма нищо, за което да се говори с Гърция", съобщи Анадолската агенция.

"Не само Гърция, няма значение коя страна ни атакува, нашият отговор винаги ще бъде "Можем внезапно да дойдем някоя нощ. Би трябвало да го знаят", каза Ердоган.

Той подчерта, че Анкара не се стреми да отнеме територията или суверенитета на която и да било страна, а само се бори да защити своите интереси и интересите на кипърските турци.

В същото време Ердоган заяви, че Турция няма да даде положително становище за присъединяването на Швеция към НАТО, докато в тази страна продължават да "шестват терористични организации", предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган говори на пресконференция в чешката столица, където участва в първата среща на Европейската политическа общност - форум, в който участват 44 европейски лидери както от Европейския съюз (ЕС), така и извън него.

Турският лидер каза, че би желал да се срещне с новия шведски министър-председател, когато има възможност. Той напомни за разговорите си с предишния външен министър и предишния министър-председател на Швеция.

"По време на разговорите с тях заявихме, че докато в Швеция продължават шествията на терористични организации, докато тези терористи се изявяват в парламента, мнението ни за Швеция няма да е положително", каза той.

Същевременно Ердоган разграничи Финландия от Швеция що се касае до спънките, които неговата страна вижда по пътя им за присъединяване към НАТО.

"Проведохме кратка среща с министър-председателя на Финландия, която премина успешно. Казах му, че отношенията ни с Финландия се различават от тези с Швеция, тъй като Финландия не е място, където се шири тероризъм. Но Швеция е място, където тероризмът е широко разпространен", каза турският президент.

Ердоган обеща, че Анкара ще направи "всичко възможно", за да улесни присъединяването на Финландия към Атлантическия съюз, ако НАТО вземе такова решение.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.