В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа", съобщи БТА. Последните Анкара смята за терористи.

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс.

"Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

"Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент.

Той повтаря също така предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не й предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете й за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.

Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци "да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той.

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

Междувременно Германия обяви, че е готова да приема една четвърт от мигрантите, които достигат Италия по море. Това каза вътрешният министър Хорст Зеехофер, демонстрирайки жест на добра воля към южен съсед преди началото на преговорите за имиграцията в рамките на Европейския съюз по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Страните от ЕС се стремят да постигнат временно споразумение за споделяне на грижата за мигрантите, достигащи бреговете на съюза, на предстоящата среща на вътрешните министри в Малта на 23 септември. Споровете по този въпрос не престават след имигрантската вълна, заляла Европа през 2015 г., от хора, бягащи от конфликти и бедност в Близкия изток и Африка.

"Ако всичко, което е договорено, се спазва, ние ще бъдем в състояние да поемем 25 процента от хората, спасени по море и оказващи се на италианска земя, - каза германският вътрешен министър Зеехофер пред вестник "Зюддойче цайтунг". - Това няма да компрометира нашата миграционна политика."

"Винаги съм казвал, че нашата имиграционна политика е хуманна. Няма да изоставим тази позиция", подчерта той, цитиран от Ройтерс. В четвъртък новото италианско правителство, положило клетва тази седмица, съобщи, че е постигнало споразумение със страните от ЕС да си поделят мигрантите, намиращи се на борда на хуманитарен кораб в Средиземно море.