Размерът на тази подкрепа възлизал на 700-800 млн. долара.

Това пише в. "Хюриет" в кореспонденция, в която са цитирани изявления на Ердоган, направени пред турски журналисти в президентския самолет на връщане от тройната среща на върха за Сирия в Техеран между Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани.

"Владимир Путин силно се изненда, когато му съобщих, че сумата е 700-800 млн. долара от петрола, с който САЩ финансират ПКК и СЗН", цитира вестник "Хюриет" думите на Ердоган.

Турският държавен глава е посочил още, че в разговор с Владимир Путин му е казал, че САЩ следят отстрани случващото се в Сирия, но много силно подкрепят ПКК и "нейното разклонение в Сирия" (за каквото Анкара смята СЗН) в районите Дейр аз Зур и Манбидж.

"САЩ спазиха ли обещанието си за Манбидж? Обещаха след 90 дни, изминаха 90 дни... Сега целта им е да настанят там терористичните групировки. Също както направиха в Дейр аз Зур. Сега там захранват терористичните групировки ПКК и СЗН. С какво - с петрол, разбира се... Там групировките получават много сериозни приходи от петрола. Около 300 млн. долара са приходите само от суров петрол. Помислете на колко възлиза обработеният петрол, вероятно са 700-800 млн. долара", посочил пред журналистите турският лидер.

По думите на Ердоган САЩ използвали терористичните групировки "като маша".

"САЩ са доставили над 18 хиляди тира и 3 хиляди самолета оръжия и оборудване в базите на терористичните групировки, които се поддържат от Вашингтон", добавил президентът.